DODIK PORUČIO IZ MOSKVE: Neće biti referenduma o nezavisnosti RS-a

On je za agenciju Tass rekao da neće biti referenduma iako bi mnogi to htjeli.

“Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizovati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rješenja. To je sasvim logično u političkom životu”, kazao je Dodik, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Predsjednik RS-a je naveo da bi tom entitetu najviše odgovaralo kada bi se Bosna i Hercegovina vratila “slovu” Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi Tanjug. “To bi bila Bosna i Hercegovina u kojoj bismo mi mogli ostati, inače, u bilo kojoj drugoj Bosni i Hercegovini teško će nam biti da ostanemo”, rekao je Dodik.

Dodik boravi u Moskvi, gdje će razgovarati s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom. Iz ruske Ambasade u Bosni i Hercegovini potvrđeno je da će Dodik održati predavanje na moskovskom državnom Institutu za međunarodne odnose.

Lavrov u razgovoru sa Dodikom: Rusija zabrinuta zbog pokušaja izmjene Dejtona

Moskva je zabrinuta zbog pokušaja da se izmijeni Dejtonski sporazum, uz podršku Zapada, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tokom sastanka Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenio je TAS S.

Prema njegovim riječima, cilj tih sporazuma je da osiguraju “strogu usklađenost” sa Dejtonskim sporazumom i spriječe kršenje prava konstitutivnih naroda.

“Nedavni pokušaji da se preispitaju ovi principi izazivaju zabrinutost. Znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči na te pokušaje ili ih otvoreno podržavaju. Mi smo preduzimali aktivne korake kako bi ih zadržali u okviru granica koje odobravaju Ujedinjene nacija”, tvrdi Lavrov.

Dodik je prethodno za TAS S rekao u Moskvi da neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske iako bi mnogi to htjeli.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj