PROCURIO POVJERLJIV IZVEŠTAJ UN-a: Evo kako Kina pomaže Sjevernoj Koreji da zaobiđe sankcije

Kada je Kina prošle nedjelje objavila da planira prekid uvoza uglja iz Sjeverne Koreje – kojoj je ovo jedan od glavnih izvora sve manjih i manjih prihoda – mnogi su pomislili kako će Peking konačno učiniti nešto kako bi obuzdao svog histeričnog susjeda. Međutim, neobjavljen izvještaj UN-a do kojeg je došao američki magazin Foregin Policy, razotkrio je sofisticiranu mrežu sjevernokorejskih firmi uz pomoć kojih Pjongjang zaobilazi sankcije.

Ovaj izvještaj predstavlja samo još jedan u nizu izazova pred američkim predsjednikom Donaldom Trampom čiji se odnos prema Kini, do sada, uglavnom bazirao na oštroj retorici. U dokumentima se navodi kako su se Trampove tvrdnje da Peking prećutno omogućava svom nuklearnom susjedu da gotovo anulira pritisak Vašingtona pokazale tačnim.

Sjeverna Koreja “zaobilazi sankcije kroz trgovinu zabranjenim dobrima, a tehnike kojima se služi za ove manevre sve su obimnije, intenzivnije i složenije”, navodi se u izvještaju UN-a koji je sastavio osmočlani panel u sastavljen od kineskih, ruskih, američkih i britanskih eksperata.

Uprkos pokušajima da se predstavi kao kooperativna u okviru međunarodnih napora za efikasno sprovođenje sankcija, Kina se zapravo pokazala kao žila kukavica možda najautokratskijeg režima na svijetu, od kojeg već godinama kupuje ugalj, zlato, gvožđe i brojna ilegalna dobra, podrivajući tako sankcije UN-a.

Osim što je kupila dvostruko više uglja od Pjongjanga nego što je zvanično navedeno, Kina je Sjevernoj Koreji omogućila i pristup međunarodnom finansijskom tržištu pomoću mreže kompanija stacioniranih na njenoj teritoriji. Iako ne postoje direktni dokazi da Kina podržava sprovođenje sumnjivih transakcija, eksperti smatraju da je gotovo nemoguće da Peking ne zna šta se dešava.

Cijeli izvještaj o ilegalnoj mreži kompanija i individua koje pomažu Sjevernoj Koreji bit će objavljen tokom druge nedjelje marta.

 

 

(Global CIR/FP/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj