RAT IZMEĐU ANKARE I WASHINGTONA U SIRIJI? Kurdi obećali predati naselja na sjeveru zemlje sirijskoj vojsci, Erdogan se ponudio Rusima da zajedno krenu na DAIŠ

Naoružane skupine koje dobivaju direktnu potporu od SAD-a – Manbijsko vojno vijeće – poručile su danas da  će predati kontrolu nad naseljima na sjeveru Sirije vladinim snagama. Riječ je o naseljima koja se nalaze zapadno od grada Manbij, naseljima koja su sada na liniji fronte s pro-turskim militantima. U izjavi se navodi kako će kontrolu predati sirijskoj vojsci na temelju sporazuma s Rusijom.

Situacija je komplicirana – naime, Manbijsko vojno vijeće je militantna skupina koja je koordinirana i pomagana od strane SAD-a, no, zadnjih dana se sukobljavaju s militantima koji su pod kontrolom Turske. Ova situacija pokazuje, još jednom, kako Turska i SAD, iako službeno saveznici i NATO članice, zapravo se i sukobljavaju na teritoriju sjeverne Sirije putem posrednika. Hoće li se sukob s pro-turskim snagama nastaviti nakon što ova naselja preuzme sirijska vojska? Vjerovatno ćemo saznati uskoro.

Erdogan:  Ako nam Rusi ponude savez, prihvatit ćemo

O situaciji u Manbiju oglasio se i turski predsjednik Erdogan.  Turska je spremna da se zajedno sa Rusijom bori protiv terorističke organizacije DAIŠ ako dobije takav prijedlog od ruske strane, izjavio je novinarima turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Ako iz Ruske Federacije stigne zahtjev za nastavak zajedničke borbe protiv DAIŠ-a, takva borba može da bude izvedena. U martu ću posjetiti Rusiju. Tada ćemo imati mogućnost da razgovaramo o tim temama“, prenijela je riječi turskog predsjednika televizija „Haber 7“.

Erdogan je dodao da će naredni cilj turske vojske u Siriji, nakon zauzimanja Baba, biti Manbij, gdje se u ovom trenutku nalaze kurdske formacije koje Ankara smatra terorističkim. Turski predsjednik će posjetiti Moskvu 9. i 10. marta kako bi učestvovao u sjednici rusko-turskog savjeta za saradnju na najvišem nivou.

Osujećeni turski vojni planovi

Elitne sirijske Tigrove snage zauzele su još tri sela na frontu istočno od Halepa i faktički presjekli put snagama tzv “Štita Eufrata” koje predvodi Turska, a koje su nedavno zauzele AL Bab. Između pozicija SAA i Kurda sada postoji koridor DAIŠ.a od svega pet kilometara koji će biti zatvoren prije nego Turci stignu na ovaj dio fronta. Ovim je znatno otežan plan Turaka da napreduju ka Raki. Napredovanje Turaka u ovom slučaju značit će frontalni rat protiv SAA ili Kurda.

Sirijska vojska uz vazdušnu podršku napreduje u Hami

Nacionalne odbrambene snage su svom silinom nastavile operaciju protiv terorista u istočnim predgrađima Hame, ciljajući raširenu terorističku infrastrukturu na tom području.

Podržane dijelovima 18-te tenkovske divizije sirijske armije, Nacionalne odbrambene snage su krenule u proboj kroz lokalna sela. Nacionalne odbrambene snage su u pomoć pozvale vazdušnu podršku, pa su sirijski avioni ubrzo zasuli teroriste i iz vazduha.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj