SASTANAK SA AMBASADOROM SLOVAČKE! Mektić: Uspjeh u zaustavljanju odlazaka državljana BiH na strana ratišta

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na sastanku sa ambasadorom Slovačke u BiH Janom Pšenicom istakao je veliki uspjeh policijskih i pravosudnih agencija u zaustavljanju odlazaka državljana BiH na strana ratišta, te da se trenutno velika pažnja posvećuje prevenciji, odnosno odvraćanju od radikalizma.

Mektić i Pšenica su u Sarajevu razgovarali o bezbjednosnoj situaciji u BiH i regionu, te o mogućnosti unapređenja saradnje dvije zemlje. U fokusu su bili zajednički bezbjednosni izazovi – terorizam i migracije koji iziskuju visok stepen saradnje i zajedničkog djelovanja, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Govoreći o problemu ilegalnih migracija, Mektić je istakao da trenutno veliki problem predstavljaju lica koja su ostala na području zapadnog Balkana i sada ilegalnim kanalima žele doći do zapadne Evrope. “Povećan je broj otkrivenih grupa ilegalnih migranata koji preko BiH žele nastaviti put prema EU. To neminovno uključuje krijumčare i trgovinu ljudima, što je dodatni bezbjednosni problem”, kaže Mektić.

Pšenica je upoznao Mektića da je Slovačka preuzela ulogu kontakt-ambasade za NATO, kao i sa mogućnostima proširenja saradnje na brojne aktivnosti koje ima ova organizacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj