NESLAVNA PROŠLOST: Pens koristio privatni mail za obavljanje javnih poslova

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) koristio je privatan e-mail nalog za obavljanje javnih poslova u vrijeme dok je bio guverner američke države Indijane, pokazuju javni podaci u koje je uvid imao Indijanapolis Star.

List je objavio u četvrtak da mailovi koji su dobijeni po zahtjevu za pristup javnim podacima pokazuju da je Pens komunicirao sa savjetnicima putem ličnog naloga na AOL-u o pitanjima nacionalne sigurnosti i sigurnosti rezidencije guvernera tokom četvorogodišnjeg mandata na toj funkciji.

Pens je, takođe, imao sigurnosnih problema sa svojim e-mejl nalogom. Njegov nalog bio je meta pokušaja krađe podataka u proljeće prošle godine, navodi AP. Pensovim kontaktima poslat je e-mail u kojem se lažno tvrdilo da su on i njegova žena zaglavljeni na Filipinima i da im je potreban novac.

On je potom počeo da koristi drugi nalog na AOL-u uz dodatne bezbjednosne mjere, rekao je Pensov portparol Mark Loter ističući da je Pens prestao da koristi ličan naloga od kako je stupio na mjesto potpredsjednika SAD. Prema zakonima Indijane, javnim funkcionerima nije zabranjeno da koriste lične e-mail naloge.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj