SLAVNE I LIJEPE, ALI NESRETNE! Tragične sudbine čuvenih ljepotica

One su imale cijeli svijet na dlanu, voljeli su ih milioni, njihovi životi ličili su na moderne bajke, bile su glamurozne, popularne, nestvarne, bile su svjetske zvijezde … I bile su nesretne žene. 

 

Greta Garbo

Odrasla je u Švedskoj i ništa u njenom životu nije ukazivalo da će jednog dana čitav svijet baciti na koljena. Gretina porodica bila je siromašna, a djetinjstvo male sanjarke ispunjeno sivilom, nemaštinom i tegobama.

Kada je svojom visokom i vitkom aristokratskom pojavom zavela Hollywood, sve je ličilo na bajku o Pepeljugi. Princeza se iz pepela uzdigla do zvijezda i postala najprepoznatljivije lice filmske industrije 30- tih godina. Nakon nekoliko filmova koji kod krtike nisu dobro prošli, Greta Garbo snimila je svoj posljednji film “Žena sa dva lica”, koji je kasnije nazvala svojim grobom. Greta je odlučila da nestane i povukla se u potpunu anonimnost.

Novinarima i fanovima koji su joj decenijama poslije slali više hiljada pisama nedjeljno, nije dozvoljavala ni da privire u njen usamljeni svijet. Iako je imala sve, željela je samo da je svi ostave na miru, bila je prepoznatljiva po dugim mračnim raspoloženjima i anksioznim epizodama, a zbog svoje specifične ličnosti često o njoj govore kao o “Najdepresivnijem skandinavcu nakon Hamleta”.

 

Vivien Leigh

Čitavu svoju karijeru posvetila je dokazivanju da pored svoje nestvarne ljepote ima i značajan glumački talenat. I pored dva Oskara Leigh je ostajala najpoznatija kao ljepotica i žena Laurence Oliviera.

Dok je cijelom svijetu pokušavala da dokaže da je glumica a ne ljepotica, počela je da razvija psihičke probleme koji će je koštati previše. Tokom godina u kojima joj se ceo svet divio, Vivijen Li bila je izmučena sopstvenim demonima.

U svojim teškim epizodama uništila je brak sa Olivierom, za koga je do kraja tvrdila da je ljubav njenog života, pila je tablete za smirenje i alkohol, doživljavala nervne slomove, sve češće fizički oboljevala, dobivši na kraju tuberkulozu. Na kraju je umrla od ove bolesti kao nesretna i izmučena žena.

 

Marilyn Monroe

Ni danas ne postoji žena koja bolje simboliše seksipil, ali i tragičnu sudbinu kao Merilyn Monroe. Norma Jean Baker bila je predodređena za ulogu tragične heroine, a taj krst nosila je do kraja.

Nikada nije upoznala, niti je pozdano znala svog oca, majku je izgubila rano i to od posljedica nervnog sloma, odrastala je po sirotištima i hraniteljskim porodicama … Kada je najpoznatija plavuša svih vremena promjenila ime, djelovalo je kao da je uspjela da promijeni svoju sudbinu.

Postala je najpoznatija glumica i najprepoznatljivija žena svog doba. Ipak glamur i seksipil kojim je plijenila, nisu joj pomogli da kao žena pronađe sreću. Njen kontraverzni ljubavni život, kao i konstantan pritisak posla, sve više su je razdirali.

Po mnogima najveća zavodnica svih vremena pronađena je mrtva u svom stanu. Umrla je u 36. godini od prekomjerne doze pilula za spavanje.

 

Grace Kelly

Ovoj lijepoj plavuši naizgled je sve polazilo za rukom. Rođena je u bogatoj porodici, vaspitavana u duhu evropske aristokratije, a nakon što je svojom ljepotom naprečac osvojila Hollywood, osvojila je i srce pravog princa.

Grace Kelly se udala za kneza  Rainiera III, Princa Monaka i uz njega vladala malom i bogatom kneževinom. Grejs je sa mužem i troje djece živjela u svojoj bajci, sve do kobnog dana kada je izgubila život u saobraćajnoj nesreći. Poslije smrti knjeginje Grace, njen muž se nikada nije ponovo oženio.

 

Princeza Diana

Lady Diana Spencer odrasla je uz sve pogodnosti plemićkog života u Britaniji. Bila je lijepa, mlada, bogata, prirodna, mediji su je voljeli i čitava javnost bila je oduševljana njenom vjeridbom sa princem Charlesom. Na samom početku bračnog života shvatila je da bajke ne postoje.

U svijetu najvažnije britanske porodice bila je stranac, muž je nije istinski volio, bila je usamljena i nesretna. Posljedica toga bili su
poremećaji u ishrani koji su na njenoj premršavoj figuri postali očigledni.  Uslijedio je i razvod čiji je direktan povod bio muževo nevjerstvo.

Priča o tužnoj princezi, završava se tragično u saobraćajnoj nesreći u kojoj je nestala majka princa Williama ali i narodna princeza, koju su Englezi, ali i čitav svijet, voljeli.

 

Natasha Richardson

Kao kćerka čuvene glumice Vanesse Redgrave i režisera Tony Richardsona, od početka je bila predodređena za zvijezdu.

Uz uspješnu karijeru i status ljepotice, uživala je i u skladnom porodičnom životu sa kolegom glumcem Liamom Nessonom i njihova dva sina.

Sve to je u trenutku nestalo, kada je Natasha umrla tokom porodičnog odmora u Kanadi. Glumica je pala dok je skijala, nakon čega je uslijedio potres mozga koji se pokazao kao fatalan.

 

Gia Carangi

Sedamdesetih godina manekenka Gia Carangi postala je toliko popularna, da  je zavrijedila status prvog top modela u istoriji modne industrije. Svi su željeli da rade sa zanosnom brinetom, njeno lice moglo je da proda bukvalno sve.

Ipak nakon smrti svog mentora, emotivno nestabilna ljepotica podliježe opojnim dražima heroina i dozvoljava da joj ova droga preuzme život.

Na snimanjima joj se dešavalo da zaspi ili da naprasno išeta sa seta kako bi otišla da kupi drogu, imala je nasilne ispade i kriminalne epizode … Sve je ukazivalo da odlučno ide ka tragičnom kraju. Taj kraj je došao veoma brzo, a prva velika zvijezda modne industrije umla je od side u 26. godini.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj