I ONI OKRENULI PRIČU? CNN: Pružite predsjedniku Trumpu priliku

Na portalu kanala CNN nedavno je objavljen komentar Toma Barracka, predsjedatelja odbora za inauguraciju američkoga predsjednika Donalda Trumpa. U svojem komentaru Barrack se zalaže za Trumpa te traži od javnosti da novoizabranom američkom predsjedniku pruži šansu. Dijelove njegovog članka prenosimo u nastavku.

“Kao mladić imao sam čast izbliza promatrati Reaganovu vladavinu, a sada, pod starije dane, mogu savjetovati svojega prijatelja, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Trump, poput Reagana, turbulentno počinje svoje putovanje u Bijeloj kući, s raznolikim američkim i stranim biračkim tijelom prepunim podjela i nezadovoljstva. Povukao bih paralelu između dva predsjednika zbog njihovih nekonvencionalnih načina upravljanja.

Trumpov dolazak unosi nemir u starinske institucije i birokraciju naviklu na rutinu te se susreće s opozicijom u Washingtonu i svijetu, kao i Reaganov, unoseći nove načine komunikacije, razmišljanja i pregovaranja”.

Mijenjanje statusa quo

“Birokracija nam nije neprijatelj, nego je osnovni sastojak za uspjeh svojom stabilnošću i povezanošću s institucijama u svijetu, koji je prepun stalnih političkih promjena.

No, ona se mora popraviti, a ljude treba pozvati na odgovornost. Nije kriv sustav, nego ljudi koji ga vode i koji se kvare. Bez stalnoga nadzora, birokracija će rasti, a istovremeno postajati sve više neučinkovita.

Predsjednikova je politika bila jasna i tijekom kampanje i sada: porezna politika, rast poslova, reforma useljeničke politike, novi zdravstveni sustav i drugo. Ako predsjednik Trump iskoristi usklađeno stanje u Kongresu i izvršnoj grani vlasti kako bi ispunio barem polovicu obećanja u prvoj godini upravljanja, napravit će više od bilo kojeg prethodnog predsjednika.

Veliku će poteškoću predstavljati usklađivanje izvršenja Trumpove politike s agencijama koje čuvaju status quo. Uspjeh se može ostvariti samo suradnjom, nikako odvojenim radom.

U administraciji je još oko 2000 slobodnih mjesta, a proces zapošljavanje spor je i povezan s politikom, jer brojna mjesta trebaju potvrdu Senata. Ti će zaposlenici biti zaduženi za mijenjanje statusa quo. Neprijatelji nisu ni tisak, ni obavještajna zajednica, ni curenje informacija, nego vrijeme i zbunjujuća očekivanja”.

Više perspektiva

“Kad bismo prestali cjepidlačiti oko Trumpovih riječi i usredotočili se na njegovo uvođenje nove politike, sve bi postalo jasnije.

On se ne susreće ni s čim novim, a Amerika je mješavina različitih boja od koje nije lako napraviti smislen i razumljiv portret.

Reagana ne pamte po početnim nespretnostima, nego po učinkovitoj politici – poreznoj reformi, deregulaciji, padu Berlinskoga zida – uspjesima koji su postignuti s vremenom, a ne odmah.

Rasprave, dijalozi i razmirice pridonose razvitku američke demokracije, a institucijsko novinarstvo prikazuje sve strane Rubikove kocke.

Novinarstvo se značajno promijenilo tijekom posljednjega desetljeća, a fraza poznatoga novinara Waltera Cronkitea “I tako stvari stoje” nije više važna gledatelju, kojemu su sve informacije odmah dostupne. Umijeće je novinarstva sada stvoriti gledište i stav o poznatim činjenicama. To je na kraju krajeva dobra stvar, jer šira publika može pomoću dijaloga i različitih gledišta puno bolje i dublje razumjeti određenu temu.

Brojni birači neće biti zadovoljni rezultatima, ali prednost je Amerike što svi mogu izraziti nezadovoljstvo. Sada razmišljam o tome koliko je potrebno Trumpu pružiti priliku. On je velik čovjek i uz našu potporu može ostvariti obećanja, vladati poput  Reagana, zaraditi naše poštovanje i donijeti uspjeh Americi.

“I tako kako stvari stoje”, zaključuje Barrack.

 

(Global CIR/Index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj