OKONČAN SASTANAK MOGERINIJEVE SA STRANAČKIM LIDERIMA! Radončić: Posjeta koja je stigla u pravom trenutku; Dodik: Opredijelili se za evropski put

Završen je sastanak lidera stranaka s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost, koji se održavao u zgradi Delegacije EU u BiH u Sarajevu.

Radončić: Dodik potencirao opredijeljenost za evropski put

Nakon sastanka, medijima se prvi obratio lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je kazao da posjeta Mogherini stiže u pravom trenutku, kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane.

– Današnji sastanak, i vrlo otvoren razgovor o svim pitanjima, pokazao je da je dijalog jedini način i sredstvo da idemo ka EU. Za mene je vrlo važno da je danas gospodin Dodik potencirao svoju opredijeljenost za evropski put. Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima u RS i FBiH, te Reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, ali ono što je važno jeste da je sastanak protekao u jednoj uljudnoj, konstruktivnoj i ja bih rekao kreativnoj atmosferi – naveo je Radončić.

Govedarica: Izetbegović spreman potpisati Deklaraciju

Predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica se drugi obratio novinarima u Sarajevu. Naglasio je da su utisci sa sastanka više nego pozitivni.

– Mi smo se opredijelili da nastavimo s radom kada  je u pitanju Reformska agenda. Ohrabren sam onim što sam danas čuo. Drago mi je da čujem od Bakira Izetbegovića da je spreman da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti BiH može funkcionirati. Spremni smo ukoliko je potrebno, a Izetbegović je i o tome govorio, da potpišemo Deklaraciju koja će nas obavezivati da radimo isključivo na budućnosti i na putu BiH ka EU – rekao je Govedarica.

Crnadak: Moramo ići putem dijaloga, a ne konflikata

Generalni sekretar PDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je nakon sastanka s Federicom Mogherini da se nada da ćemo ubuduće u BiH ići putem dijaloga, a ne konflikata kako je bilo do sada.

– PDP je od 1999. imao u svom fokusu i RS, i BiH, i EU. I danas smo za to više nego ikada. Mi smo najbolji partneri za EU, reforme i borbu protiv korupcije, ali da to mora da prati uvažavanje RS… Nažalost, pokazalo se da kada je to ugroženo moramo reagirati i uvijek ćemo reagirati. Dok je to uvaženo, mi smo čvrsti partneri. Najveća opasnost u momentu za reforme i EU mogu biti uzurpacija institucija, paralelizam i pokušaj da samo jedan narod privuče sebi sve odlučivanje koje još pokuša izvući iz institucija. Nadam se da će biti pameti i mudrosti da idemo dalje putem dijaloga, a ne konflikata kako je bilo do sada – kazao je Crnadak.

Naglasio je da je prošle godine mnogo urađeno na evropskom putu, a 2016. je najbolja evropska godina, a mora se uraditi više, kazao je i da 2017. bude takva.

 

Dodik nakon sastanka s Mogherini: Mi smo se ovdje opredijelili i potvrdili evropski put BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka s Federicom Mogherini danas u Sarajevu, kazao je da je rekao ono što je i najavio, odnosno da je ključni problem “mehanizam koordinacije koji nije uspio”.

– Na sastanku je bilo razgovora o aktuelnoj situaciji i kretanju Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Naravno, mi iz Republike Srpske smo u okviru Reformske agende učinili sve što se od nas očekuje, i da smo jedini u BiH ispunili uvjete vezano za pismo namjere MMF-u, a to je jedan od osnovnih programskih akti Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Mi smo se ovdje opredijelili i potvrdili evropski put Bosne i Hercegovine, bez obzira na mnoge različitosti i konstatovali svi zajedno s komesarkom da je ključni problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio – naveo je Dodik, te nastavio:

– Problem je što Vijeće ministara uopće nije ispunilo svoje obaveze da priredi i uradi poslovnik o radu i neke druge akte i, koliko sam ja razumio, da je to prioritet koji smo danas usaglasili ovdje. Naravno, pokušao sam da razgovaramo na temu šta je potrebno učiniti da se BiH dalje kreće. Mi nismo protiv toga, kao ni ja lično, mada ima mnogo izazova i ima mnogo problema. Ono što smo mi htjeli to je da Republika Srpska bude vidljiva na evropskom putu kroz mehanizam koordinacije i u tome uspjevamo. Kao što vidite – naveo je Dodik.

On je dalje kazao da su Crnadak i Govedarica željeli da prikažu težom situaciju samo u RS.

– Mada svi znamo u BiH da je situacija u Federaciji BiH prepuna problema koje niko ovdje nije pomenuo od ovih političara. Dakle, jedan potpuno neistinit prikaz rada Javnog servisa RS od strane njih dvojice. Ponašaju se kao politički… Ma, ne želim da ih kvalifikujem. U svakom slučaju, politički je nekorektno bilo što su na ovom mjestu iskoristili tu situaciju – istakao je Dodik.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj