SAVJETNIK ZA BLISKI ISTOK: Blair bi da savjetuje Trumpovog zeta

Nekadašni britanski premijer Toni Bler imao je tajni sastanak u Bijeloj kući sa zetom Donalda Trampa i starijim savjetnikom Džaredom Kušnerom. Razgovarali su o tome da u Trampovoj administraciji Bler radi kao izaslanik za Bliski istok, piše “Daily Mail”.

Britanski list prenosi da su se Bler i Kušner do sada sastali već tri puta od septembra, uključujući i trosatni sastanak održan prošle nedjelje. List navodi i da su Bler i Kušner razgovarali o ulozi bivšeg premijera u postizanju onoga što Tramp opisuje kao “ultimativni sporazum”, odnosno mir na Bliskom istoku.

Ipak, Bler kao britanski državljanin ne bi mogao da dobije posao u američkoj vladi, ali bi mogao da radi kao savjetnik. Izvor navodi da bi Bler mogao da bude Kušnerov stariji savjetnik, kao i da se trudi da dobije taj posao. Kako se navodi, ukoliko Tramp dodijeli Bleru tu ulogu, to bi značilo “nevjerovatan povratak” čovjeka čija reputacija je ugrožena nakon rata u Iraku.

Međutim, to bi predstavljalo i glavnu prepreku za ostvarivanje nada britanske premijerke Tereze Mej za uspostavljanje “posebnih odnosa” sa Trampom, naročito imajući u vidu da je bivši lider UKIP-a Najdžel Faraž već blizak prijatelj sa Trampom, ocjenjuje list. Blerovo “udvaranje” Trampovoj porodici je slično spekulacijama o bliskom prijateljstvu sa bivšom ženom Ruperta Murdoka, Vendi Deng, koja je prijatelj sa Kušnerovom ženom, a kćerkom Donalda Trampa Ivankom.

Bler je ranije bio izaslanik za Bliski istok takozvanog “Kvarteta” – EU, SAD, Rusije i UN, od 2007. do 2015. godine, a njegovo poznavanje regiona je veoma atraktivno neiskusnoj Trampovoj administraciji. Ova vijest, koja je u javnosti odjeknula kao bomba, prati Blerovu odluku od prije tri mjeseca da okonča kontroverznu poslovnu karijeru.

On je objavio i “krstaški rat” protiv novog populizma koji se širi svijetom, ali je najavio da nema namjeru da se vrati u politiku, a tada su svi to tumačili kao napad na Brexit. Blerov portparol kazao je povodom cijele priče da oni “ne daju izjave o privatnim sastancima”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj