SRPSKI POLITIČARI U BiH JEDINSTVENI: Odluka Suda u Haagu očekivana, pokretanje revizije nije bilo rezultat usaglašenog stava!

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je danas u Banjaluci da je obrazloženje Međunarodnog suda u Hagu očekivano i da odluku smatra jednom vrstom ličnog uspjeha.

“Smatram da je ovo odluka koja ozbiljno podržava Dejtonsku BiH”, rekao je Ivanić. Dodao je da je ovo bila vrlo složena politička bitka i da se on ovim pitanjem bavio duži vremenski period. “Imao sam argumente vrlo jasne prirode i to pokazuje da se na jedan drugačiji način, mudrošću i argumentima, može doći do političkog cilja”, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da odluku suda u Hagu smatra i jednom vrstom ličnog uspjeha u njegovoj političkoj karijeri.

Ivanić je istakao da je ova odluka pokazala tri veoma bitne stvari, a to su da se više neće moći dešavati vaninstitucijonalno djelovanje, da više niko nema pravo da koristi ime BiH u korist samo jednog naroda, te da je sada potrebno dati odgovor na paralezilam u institucijama BiH.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, rekao je da sudovi trebaju da nastave da presuđuju svima koji su činili zločine, istoričari da pišu istoriju, a oni koji su na odgovornim političkim funkcijama da rade na pomirenju, približavanju naroda i okretanju budućnosti.

Obojica su istakli da žele da oni koji su započelu krizu naprave pri potez ka smirivanju iste.

Dodik: Očekivali smo ovakvu odluku, sud svjestan problema u odnosima u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time riješen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem – zloupotreba ovlaštenja u BiH

Svi smo znali da će se upravo tako nešto desiti, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru“, ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik upozorava da je ovom odlukom samo jedan problem riješen, te ostaje onaj glavni – zloupotrebe ovlaštenja, jer je neko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva BiH u sarajevsku Vijećnicu i da saglasnost za djelovanje nekadašnjem agentu BiH pred sudom u Hagu Sakibu Softiću.

Predsjednik je istakao da nema povjerenja u Tužilaštvo BiH, zbog čega poziva Tužilaštvo Republike Srpske da protiv Softića pokrene krivični postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlaštenja, kako bi se cijela ta situacija “raščistila”.

Oko tog pitanja je postignut određeni nivo jedinstva u Srpskoj, iako nismo uspjeli da u Narodnoj skupštini obezbijedimo jedinstvo svih. Neki su odmah sljedeći dan potrčali u Savjet ministara BiH i pokazali da nisu dostojni da predstavljaju Republiku Srpsku, niti da bilo šta učine“, smatra Dodik.

On je dodao da upravo ovakva odluka suda u Hagu pokazuje koliko je Republika Srpska bila u pravu i da se zbog toga ne smije odustati od ovog pitanja, jer ovaj slučaj nije riješen.

On je tek počeo, jer je suština u lažnom predstavljanju i obmanjivanju javnosti. Dobro je što je to i urađeno, svi smo znali da će se to desiti, čak mislim da je i Bakir Izetbegović o tome na taj način razmišljao, ali nije dobro što se uvela nova praksa – odlučivanje jednih u ime svih. To ne može da se dozvoli”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra i da je SDS pogriješio kada nije prihvatio jedinstven nastup u smislu reagovanja na ovu situaciju. “Mislim da se ponovo moramo vratiti ovom pitanju zloupotrebe u predstavljanju BiH”, zaključio je Dodik.

Čubrilović: Odluka suda bila jedino moguće rješenje

Pozdravljam odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. Godine, rekao je Nedeljko Čubrilović, predjsednik NS RS, povodom odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbijanju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije

“Odluka suda da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, bila je jedino moguće rješenje sa stanoviša poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija Bosne i Hercegovine”, istakao je Čubrilović.

Dodaje da je od samog početka bilo jasno da se radi o privatnom zahtjevu za reviziju presude, donesenom izvan institucija sistema, što je dovelo do komplikovanja i pogoršavanja političkih odnosa u BiH.

“Raduje nas što je Međunarodni sud pravde u Hagu ovu odluku donio relativno brzo i spriječio dalje zaoštravanje političkih i nacionalnih odnosa u zemlji, ali i u regionu.”, kaže Čubrilović, te dodaje da želi da se zahvali svima koji su učinili napor da se odlučivanje o ovako krupnoj stvari, kao što je revizija presude protiv druge države, vrati u institucije sistema, a potom i da dokažu, posebno u komunikaciji sa Sudom, da nije riječ ni o kakvom zahtjevu države, nego o zahtjevu pojedinaca.

“Nadam se da će ova odluka Suda u Hagu dovesti do smirivanja političkih strasti unutar BiH i da ćemo svi zajedno da se vratimo suštinskim problemima građana”, završio je predsjednik Parlamenta Srpske.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj