NEMIRAN DAN U FRANCUSKOJ: Pismo bomba eksplodiralo u kancelariji MMF-a, pucnjava u školi na jugu zemlje

U kancelariji Međunarodnog monetarnog fonada u Parizu došlo je do eksplozije pisma bombe, javlja Rojters. U eksploziji je lakše povrijeđena jedna osoba, navodi britanska novinska agencija i dodaje da je u toku policijska akcija. Na koverti su bile italijanske poštanske marke, ali ne i italijanski poštanski žig.

Policija je uspjela da deaktivira napravu u koverti. Iz zgrade je iz predostrožnosti evakuisano 150 ljudi, rekao je neimenovani policijski izvor.

Incident se dogodio dan nakon što je pošiljka sa eksplozivom poslata njemačkom ministru finansija Volfgangu Šojbleu za šta je danas odgovornost preuzela grčka anarhistička grupa Zavjera vatrenih ćelija. Francuska je i dalje pod vanrednim stanjem, odnsno do 15. jula ove godine, što će obuhvatiti i period održavanja izbora.

Ova mjera uvedena je poslije terorističkih napada u Parizu u kojima je u novembru 2015. godine ubijeno 130 ljudi. Vanredno stanje je od tada produžavano pet puta.

Pucnjava u školi na jugu Fancuske, uhapšen napadač

Nekoliko osoba je povrijeđeno kada je otvorena vatra u školi na jugu Francuske, prenose svjetski mediji.

Policija je uhapsila 17-godišnjeg učenika nakon pucnjave u srednjoj školi u francuskom južnom gradu Graseu, kod koga su nađeni puška, dva pištolja i dvije bombe, rekao je izvor u policiji. “Uhapšeni mladić nije poznat policiji od ranije”, navodi izvor.

Drugi izvor je rekao da su dva učenika otvorila vatru na direktora, koji je ranjen. Prema svim pokazateljima, osumnjičeni nisu militanti. “Jedan napadač je uhapšen, jedan je pobjegao. Došlo je do panike i učenici su pobjegli u obližnji supermarket”, rekao je drugi izvor.

Kako piše RT ,Vlada Francuske je izdala upozorenje na teroristički napad.

U gradiću Grase u južnoj Francuske u jednoj školi došlo je do pucnjave. AFP je iz nekoliko izvora dobio potvrdu da je nekoliko ljudi povrijeđeno nakon što je naoružani čovjek upao u srednju školu Tocqeville i otvorio paljbu. TV BMF navodi da je napadač ciljao direktora škole.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj