NEOČEKIVANI RASPLET: Paket sa eksplozivom pronađen u Ministarstvu finansija Njemačke poslat je iz Grčke

 Paket sa “eksplozivnom mješavinom”, otkriven u srijedu u Ministarstvu finansija Njemačke, poslat je iz Grčke, izjavio je grčki policijski izvor. Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Toskas preuzeo je taj slučaj pošto je dobio informacije njemačke policije i vlasti dvije zemlje sarađuju u vezi s tim, dodao je isti izvor.

 

Policija u Berlinu je saopštila u srijedu da je u Ministarstvu nađen paket koji sadrži “eksplozivnu mješavinu koja se često koristi u pirotehničkoj proizvodnji” i da je mogla izazvati “znatne” povrede. S poštanskim žigom Grčke, na paketu su ime i stvarna adresa pošiljaoca, a na omotu je logo glavne opozicione desničarske partije,  Nove demokratije (ND), rekao je izvor grčke policije.

Navedeni pošiljalac je političar, Adonis Georgijadis, s krajnje desničarske populističke frakcije Nove demokratije, omražen i na krajnoj ljevci i na krajnjoj desnici grčke scene, vlasnik knjižare koja je česta meta napada pripisanih anarhističkim pokretima.

Grčka policija istražuje moguće veze te sa sličnim akcijama grčkih ekstremističkih pokreta, rekao je izvor iz policije. Vlasti takođe ispituju kako je paket koji sadrži eksploziv, mogao da bude poslat i to u inostranstvo. Po njemačkim medijima, paket je bio upućen ministru finansija Volfgangu Šojbleu koji u Grčkoj važi za jednog od najodgovornijih za pogubne mjere štednje, uvođene u toj zaduženoj zemlji od 2010. godine, koje su je uvukle u recesiju. Njemačka agencija DPA je javila da je je uređaj u paketu s “nekom vrstom detonatora”, bio kućne izrade.

Berlinska policija evakuisala je prijemnu službu Ministarstva kada je otkriven sumnjiv paket koji je prenijet na sigurnu lokaciju gdje je policija detonirala eksplozivni sadržaj. U novembru 2010. godine, paket sa eksplozivom poslat je iz Grčke njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, otkriven je u njenoj službi za prijem pošte.

Po njemačkim vlastima, ta pošiljka je bila dio serije paketa-bombi otkrivenih gotovo istovremeno u Berlinu, Bolonji – u Italiji i u ambasadama u Atini i na tamošnjem aerodromu. Tvrdilo se da su te akcije zbog kojih je Evropa bila na oprezu i nisu izazvale pogibije, bile djelo jedne ekstremističke grčke anarhističke grupe, “Zavjere vatrenih jezgara”.

Ta u velikoj mjeri rasformirana grupa, bila je koautor nekoliko akcija sa italijanskim anarhistima grupe FAI (Neformalna anarhistička federacija), a slala je pakete-bombe u Italiji još od 2000-ih. Više od deset članova “Zavjere” izdržava duge zatvorske kazne u Grčkoj, ali se sporadični napadi, bez žrtava, i dalje izvode u Grčkoj u ime te organizacije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj