OBMANJIVALA JAVNOST: Proglašena krivom jer je lagala da se izliječila od raka

Australijska blogerka, koja je lažno pisala da je oboljela od raka mozga i da se izliječila prirodnim lijekovima, proglašena je krivom za obmanjivanje javnosti.

Bel Gibson, (25), objavila je 2013. godine uspešni kuvar i aplikaciju za pametne telefone pošto se proslavila pričom o navodnoj uspješnoj borbi protiv raka mozga. Isticala je da je ozdravljenje koristila alternativne tehnike poput tradicionalne medicine uz režim ishrane bez glutena ili rafiniranog šećera. Prije dvije godine, međutim, priznala je za jedan australijski časopis da je sve izmislila i da nikad nije bila bolesna.

Služba za zaštitu potrošača u australijskoj državi Viktoriji podnijela je tužbu protiv nje i savezni sud je prihvatio većinu argumenata. Sud je naveo da se ona ophodila prevarantski i lažljivo. Još nije izrečena kazna, ali bi ona lično mogla da bude kažnjena sa 220.000 australijskih dolara (156.000 evra), a njena kompanija sa do 1,1 miliona australijskih dolara, rekao je portparol suda.

„Gibsonova je namjerno računala na želju Australijanaca da pomognu osobama koje imaju manje sreće“, izjavila je sudija Debra Mortimer. Sudija nije odbacila mogućnost da je Gibson možda bila žrtva niza umišljenosti o sopstvenom zdravstvenom stanju i da je nemoguće dokazati sa sigurnošću da ona nije zaista mislila da je obolela od raka. „Ljudska bića nisu sva razumna i racionalna sve vrIJeme“, napisala je ona. Knjiga Bel Gibson The Whole Pantry (Ceo špajz) predstavlja 80 recepata uglavnom zasnovanih na biljkama inspirisanih njenom navodnom borbom protiv kancera.

Istina je počela da izlazi na vidjelo početkom 2015. kada nije dala, kao što je obećala, 300.000 dolara od svojih prihoda jednoj dobrotvornoj organizaciji i kada su njeni prijatelji počeli u medijima da se pitaju o njenom zdravstvenom stanju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj