IRAČKE SNAGE NA 600 METARA OD DŽAMIJE U KOJOJ JE DAIŠ PROGLASIO TAKOZVANI ‘KALIFAT’: Napredak SAA u Palmiri i Halepu

Sirijska arapska armija (SAA) danas je nastavila napredak regionu Palmire, oslobađajući više teritorija koje se nalaze sjeverno od ovog drevnog pustinjskog grada.

Prema arapskim medijima, Sirijska arapske armija i snage libanskog pokreta otpora oslobodili su planinski greben kojise nalazi sjeverno od nedavno oslobođene Mazar planine u Palmiri. Ovo najnovije napredovanje SAA i Hezbollaha u sjevernoj Palmiri daloo je mogućnost artiljerijskog djelovanja po susjednoj Al Hurm planini.

Ovim vojnim operacijama u sjevernoj Palmiri rukovodi od strane ruske vojske obučena 5. legija; koja je bila primarna sila u oslobađanju drevnog grada iz ruku terorističke organizacije DAIŠ.

5. legija nastavila je operacije na terenu u istočnom dijelu Palmire, ciljanjući položaje DAIŠ-a u blizini Al-Talilah puta. Prema vojnim izvorima u Homsu, SAA je napala preostale lokalitete zapadno od Al-Talilaha, oslobađajući nekoliko tačaka nakon žestoke borbe sa teroristima.

Također jedinice Sirijske arapske armije, predvođene Tigrovim snagama, koje su početkom godine krenule u oslobađanje istočnih dijelova pokrajine Halep, stigle su pred kapije posljednjeg uporišta DAIŠ-a u toj pokrajini – grada Deir Hafer.

Tokom jučerašnjeg dana, sirijske snage oslobodile su preostala dva sela koja se nalaze sa južne strane Deir Hafera i sada, po prvi put poslije 2013. drže grad na nišanu. Osim obezbjeđivanja južnog prilaza Deir Haferu, jedinice SAA trenutno vode borbe i za selo Amadija, koje se nalazi na sjevernom ulazu u grad.

Iako su jedinice SAA već počele da ulaze u borbe sa teroristima na južnim krajevima Deir Hafera, očekuje se da će, nakon ulaska u Amadiju, glavni udar sirijskih snaga uslijediti sa zapadne strane, duž auto-puta Halep-Raka, koji ovom gradu daje dodatni strateški značaj. Osim ovih akcija, jedinice SAA vode borbe na velikom broju tačaka duž linije razdvajanja sa DAIŠ-em u pokrajini Halep, koja se iz dana u dan pomijera u korist vlade u Damasku.

Napredak u Mosulu

Iračke snage nalaze se samo 600 metara od Velike džamije u Mosulu, gdje DAIŠ objavio uspostavljanje “kalifata”. Prema šefu Federalne uprave policije Raedu Shakeru Jawdatu u subotu, nakon žestokih uličnih borbi, iračke snage su prišle veoma blizu Nenaretu-l-Džadba’a i Mesdžidul-l-Nurija u starom gradu.

Abu Bakr Al-Bagdadi, najavio je formiranje tzv. ‘kalifata’ iz te džamije nakon čega su snage DAIŠ-a brzo preuzele grad.

U međuvremenu poljska bolnica iračkih snaga za specijalne operacije primila je jutros dvoje preživjelih iz srušenih zgrada u Mosulu u subotu navečer. Otac i njegova kćerka su dovedeni u prostorije nakon što su navodno proveli dva dana ispod ruševina.

Djevojka je zadobila lakše povrede, ali je i dalje u šoku; njen otac je imao teške povrede na tijelu i glavi, uključujući i opekotine.Prema medicinskim izvorima, broj ljudi koji su stradali u nesreći nije još uvijek utvrđen, ali se procjenjuje na 14 žrtava. Uzrok nesreće još neutvrđen.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj