DA LI ĆE ERDOGAN PUSTITI IZBJEGLICE? Zeman: ‘To mu je posljednja karta sa kojom može ucjenjivati EU -ako ju baci, neće više imati čime igrati’

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos u četvrtak je u intervjuu za belgijski list “Le Soir” predvidio pravu katastrofu ako sporazum o zaustavljanju migranata na Sredozemlju, zaključen između EU-a i Turske, propadne.

Sporazum čiji je cilj zaustaviti masovan dolazak migranata iz Turske prema grčkim obalama, “dobro funkcionira” unatoč opetovanim prijetnjama turskih čelnika u posljednjih nekoliko tjedana, istaknuo je Avramopoulos. “Čak i usred najvećih napetosti, nijedna osoba nije prešla Sredozemlje. Ako taj dogovor propadne, bit će to prava katastrofa”, kazao je grčki povjerenik.

Avramopoulos je izrazio žaljenje zbog “diplomatskog načina koji je loš za sve” i koji je rezultirao jakim napetostima između Turske i EU-a nakon što Nizozemska i Njemačka nisu dopustile da na skupovima turske dijaspore sudjeluju turski ministri. Turski su čelnici na to reagirali negativnim komentarima prema nekim europskim zemljama, usporedivši Nizozemsku i Njemačku s “nacističkim režimom” i zaprijetivši da će odustati od sporazuma o zaustavljanju migranata, zaključenog s EU-om 18. ožujka 2016. Sporazum je vrlo važan jer je zahvaljujući njemu prekinut masovni priliv izbjeglica u Europu.

‘Erdogaova izjava pokazuje da Turskoj nije mjesto u EU’

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan svojim posljednjim izjavama o nacistima u Evropskoj uniji potvrđuje da Tuskoj nema mjesta u Europi. Zeman je ocijenio da Erdogan, kada izgubi jedini adut tri miliona izbjeglica i otvaranje njhove “balkanske rute”, više neće moći da ucjenjuje Europu.

“Nedavno sam vidio karikaturu na kojoj je cijela Europa bila prekrivena natpisom ‘Ovdje su nacisti’. Po sadržaju je to besmislica, ali karikatura pokazuje Erdoganov pristup. Mislim da je takav način komunikacije nesretan, da potvrđuje samo istinitost mog dugoročnog stava da Turskoj nije mjesto u EU”, kazao je Zeman na konferenciji za novinare u Prostejovu, na kraju posjete jugoistoku Češke.

Upozorio je da Erdogan ima jedan jedini adut u ruci kojim ucjenjuje EU.

Moje mišljenje, možda cinično, jeste da Erdogan ima jednu jedinu kartu s kojom može da igra sa EU, a ta karta se zove tri miliona migranata i otvaranje ‘balkanske rute’ uz sve posljedice koje bi to donijelo. Ali, kada tu kartu baci, neće više imati čime da igra. Neće moći da ucjenjuje EU ni finansijskim zahtjevima ni ukidanjem viza“, rekao je Zeman.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj