SVJETSKI DRŽAVNICI IZRAZILI SOLIDARNOST SA BRITANSKIM NARODOM! Ferguson zahvalio građanima BiH za poruke saosjećanja i podrške!

Američki predsjednik Donald Trump je telefonski razgovarao s premijerkom Theresom May, rekao je glasnogovornik američkog predsjednika Sean Spicer, piše Fena.

– Osuđujemo napad u Westminsteru, koji Velika Britanija smatra terorističkim i pozdravljamo brzi odgovor britanske policije – te je garantirao Londonu  punu podršku Washingtona.

Američki državni sekretar Rex Tellerson je u ime Sjedinjenih Država izrazio je saučešće porodicama žrtava.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u ime Francuske izrazio solidarnost i podršku britanskom narodu i premijerki Theresi May. Dodao je da se terorizam tiče sviju, te da “treba organizirati evropski novo suprostavljanja terorističkoj prijetnji”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila podršku britanskim prijateljima i svim stanovnicima Londona.

Iako još nije jasna pozadina napada, izrazila je solidarnost Njemačke i njemačkih građana Britancima u borbi protiv svakog oblika terorizma – stoji u saopćenju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je na kanalu Rusija 24 izrazila saučešće bližnjima žrtava. Naglasila je da je terorizam zlo kojem se treba oduprijeti kolektivno.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je na društvenoj mreži Twitter napisao da je “Španjolska uz britanski narod, te da osuđuje napad u Westminsteru”.

Nizozemski premijer Mark Rutte je istaknuo da je šokiran groznim vijestima iz Londona, te da pozorno prate situaciju.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da je potresen što se na godišnjicu napada u Bruxellesu dogodilo nešto slično u Londonu i protiv Londona.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je izrazio saučešće obiteljima žrtava napada u Westminsteru i naglasio da Evropa odlučno stoji uz Veliku Britaniju u borbi protiv terorizma.

Šef talijanske vlade Paolo Gentiloni je istaknuo bliskost Italije s britanskim narodom i vladom nakon napada u središtu Londona i njegove demokratske institucije, te izrazio saučešće talijanske vlade porodicama žrtava.

Austrijski predsjednik Alexander Van Der Bellen je osudio napad blizu britanskog parlamenta i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Turski premijer Binali  Yildrim je u razgovoru za tv-Kana17 rekao da je terorizam svjetska katastrofa protiv koje se moraju boriti sve zemlje. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je na Twitteru objavio da Turska i turski narod, koji su puno puta pretrpjeli slične napade, dijele bol Velike Britanije i njenog naroda.

Finska premijerka Juha Sipila je na Twitteru oštro osudila strašan napad blizu londonskog parlamenta. Danski premijer Lars Lokke Rasmussen je na Twitteru napisao da je užasnut snimkama iz Londona. Norveška premijerka Erna Solberg se na Twitteru zgrozila napadom u središte britanske demokratije.

Khan: London je najbolji grad na svijetu i mi stojimo zajedno

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, nakon napada u blizini zgrade Parlamenta u kojem su četiri osobe poginule, kazao je da stanovnici Londona “nikada neće biti zastrašeni terorizmom”, prenosi Independent.

Oko 40 osoba je povrijeđeno kada je u srijedu poslijepodne napadač automobilom oborio pješake na mostu Westminster i zabio se u ogradu ispred Westminsterske palače. Londonska policija saopćila je da je napadač jedan od poginulih.

– London je najbolji grad na svijetu i mi stojimo zajedno usprkos onima koji žele naškoditi nama i našem načinu života. Stanovnici Londona nikada neće biti zastrašeni terorizmom- rekao je Khan u video poruci.

Ferguson: Zahvalnost bh. građanima za poruke saosjećanja i podrškeFerguson: Zahvalnost bh. građanima za poruke saosjećanja i podrške

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson je u izjavi povodom jučerašnjeg terorističkog napada u Londonu iskazao zahvalnost bh. građanima koji su osudili ovaj kukavički čin i solidarisali se s britanskim građanima.

– U ime britanske vlade, želim se zahvaliti prekrasnim ljudima Bosne i Hercegovine na porukama saosjećanja i podrške nakon jučerašnjeg kukavičkog terorističkog napada u Londonu – kazao je ambasador Ferguson.

Istakao je “da napadi poput ovih neće nikada uspjeti narušiti našu čvrstu vjeru u osnovnu dobrotu ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili vjeru”.

– Najbolji način solidarisanja s vašim britanskim prijateljima je odbacivanje svakoga i svega što stvara mržnju i podjele među ljudima – poručio je ambasador Ferguson.

Britanski ambasador je, u tom kontekstu, podsjetio na riječi premijerke Velike Britanije Therese May, koja je jučer rekla: “Svi zajedno idemo dalje. Nećemo popustiti pred terorom. Glasovima mržnje i zla nikada nećemo dozvoliti da nas podijele.”

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj