LOKALNA VLADA I PARLAMENT PODRŽAVAJU BOJKOT IZRAELA! Izraelsku reprezentaciju u Španiji dočekali transparenti podrške Palestini

U španskom gradu Gijonu, gdje u petak nogometne reprezentacije Španije i Izraela igraju kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, osvanuli su grafiti i transparenti podrške Palestini, a uz to su i najavljeni protesti protiv Izraela zbog čega su mjere sigurnosti podignute na najviši nivo.

“Palestina će pobijediti” i “Narod i dostojanstvo” natpisi su na oslikanom zidu u jednoj od ulica koji prikazuje naoružane izraelske vojnike s jedne strane zida, a s druge Palestince koji bacaju kamenje i nepomično leže na tlu.

Lokalna vlada i parlament podržavaju bojkot

Dva sata prije utakmice održat će se i protest lokalnog Pokreta BDS (bojkot, deinvestiranje i sankcije) protiv izraelske okupacije Palestine. Lokalna vlada u Gijonu, gradu s 276.000 stanovnika na sjeveru zemlje, podržava taj pokret i bojkot Izraela. Bojkot je izglasan u tamošnjem parlamentu.

Zidovi gradskih ulica oblijepljeni su zelenim plakatima s crvenim kartonom. “Pokaži crveni karton apartheidu”, piše na njima uz poziv na okupljanje u 19 sati.

 “Ne vjerujemo da je utakmica organizirana u tom gradu s lošom namjerom. Mislimo da je to jednostavno slučajnost”, rekla je Hamutal Rogel, glasnogovornica izraelskog veleposlanstva u izjavi za novine AS. Izrael ne smatra da su palestinski teritoriji okupirani, što je stav suprotan onom Ujedinjenih naroda.

Prosvjednici, koji bi mogli biti poduprti političkim strankama “Ujedinjena ljevica” i “Gijon, da može”, namjeravaju marširati prema stadionu El Molinon s crvenim kartonima u rukama te simbolično isključiti Izraelce, prenose lokalni mediji.

U loži stadiona sjedit će izraelski veleposlanik Daniel Kutner koji priprema posjet španskog kralja Felipea VI Izraelu. U petak će Gijon biti pod mjerama sigurnosti kakve još nisu zabilježene u regiji Asturiji gdje se nalazi Gijon.

AS piše kako će španskim policajcima asistirati i pripadnici izraelske tajne službe Mossad.

Jedino što nas zanima je sport”, izjavio je španjolski izbornik Julen Lopetegui gostujući na radijskoj postaji COPE. “Kada sam bio u Izraelu fantastično su me tretirali, a oni će u Gijonu biti tretirani na isti način. Ja sam odabrao Gijon”.

Pripadnici Mossada već u gradu!

Petnaest pro-palestinskih organizacija najavilo je prosvjede koji će trajati prije i za vrijeme utakmice, pišu novine Mundo Deportivo. One navode kako se pripadnici Mossada već nalaze ondje.

Nogometaši Izraela smješteni su u izoliranom hotelu izvan središta grada. Prije tri mjeseca se spominjao grad Las Palmas, na Kanarskim otocima, kao mogući domaćin ove utakmice no Španski nogometni savez to je odbio. Mundo Deportivo piše kako je to izazvalo nezadovoljstvo u Izraelskom nogometnom savezu.

Nakon četiri kola u skupini G Španija i Italija imaju po 10 bodova, Izrael 9, Albanija 6, dok su Makedonija i Lihtenštajn bez bodova.

Ovo nije prvi put da se u Europi protestuje tokom dolaska neke izraelske momčadi. U kolovozu su tisuće Celticovih navijača razvile palestinske zastave na stadionu u Glasgowu gdje je u kvalifikacijama za Ligu prvaka gostovao Hapoel Beer Sheva. Europski nogometni savez UEFA kaznio je Celtic sa 10.000 eura. Navijači Celtica su zatim iz protesta krenuli skupljati novac za pomoć Palestini prikupivši više od 130.000 funti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj