UHAPŠEN ERDOGANOV BANKAR U SAD-u! Slučajno ili ne: Turski premijer nakon par sati označio kraj operacije ‘Štit Eufrata’ u Siriji

Američke vlasti jučer su privele Mehmeta Hakana Atillu, pomoćnika generalnog direktora “Halkbank”, turske banke u državnom vlasništvu.

Bankara bliskog turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu je priveden na aerodromu u New Yorku gdje je stigao službeno. Kako saznaje turski list Hurriyet, visoki turski službenik je priveden u sklopu istrage koju istražni i sudski organi savezne države New York vode u predmetu Reza Zarrab, kontroverznog turskog privrednika iranskog porijekla, kojeg vlasti SAD terete da je kršio embargo kojeg je američka administracija uvela Iranu, ali i za bankarske prevare.

Umiješanost “Halkbanke” u navodno kršenje embarga otkrivena je 2013. godine kada je uhapšen direktor banke, a četvorica turskih ministara podnijela ostavke zbog umiješanosti njihovih sinova u sumnjive finansijske transakcija.

Reza Zarrab je već duže od godinu dana u zatvoru u SAD, a protiv njega je u toku sudski proces.

Erdoganov bankar uhapšen u Americi!

Dionice “Halkbank” su nakon ovog događaja zabilježile nagli pad vrijednosti, a turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da pomno prati razvoj događaja po ovom pitanju, te da će pitanje privođenja drugog čovjeka “Halkbanke” sutra iznijeti na dnevni red sastanka s američkim državnim sekretarom Rex Wayne Tillersonom, koji sutra dolazi u službenu posjetu Ankari.

Skandal u vezi s “Halkbankom” izbio je u decembru 2013. godine. Turske pravosudno-policijske snage tada su privele nekoliko desetina ljudi povezanih s Erdoganovom vladom, suspendirale 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja i podigle optužnice protiv 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara i generalni direktor državne “Halkbank” banke. Nakon izbijanja ovog skandala Erdogan je optužio imama Fetullaha Gulena da stoji iza ove istrage i skandala, što je otvorilo put u podjele u turskom društvu, čiji kraj se ne nazire ni danas.

Operacija “Štit Eufrata” u Siriji je završena

Premijer Turske Binali Yildirim je danas tokom gostovanja u zajedničkom programu televizija NTV i Star istakao kako je operacija “Štit Eufrata” u Siriji završena, javljaju agencije, ne precizirajući da li je iznenadni potez turskih vlasti povezan sa hapšenjem turskog bankara bliskog predsjedniku Erdoganu.

“Nakon ovog momenta, radilo se o DAIŠ-u ili nekom drugom ko na neki način prijeti našoj sigurnosti, odnosno kakvu god akciju da pokrenemo, bit će to nova operacija. Naime, operacija ‘Štit Eufrata’ je završena, i nakon ovog momenta, ukoliko bude postojala potreba, operacija koja se bude izvodila bit će pod drugim imenom”, izjavio je Yildirim.

Nemoralno da SAD podržavaju Kurde

Yildirim je danas također izjavio kako nije moralno da SAD, saveznik Turske, dostavlja oružje PYD/YPG-u u Siriji.

To predstavlja prijetnju našoj unutrašnjoj i vanjskoj sigurnosti. Prije svega, to nije moralno. Ne priliči SAD-u da ima posla s terorističkom organizacijom, a ne priliči im ni zato što su saveznici Turske. Što je još važnije, pomenuti teroristički elementi su bliski sa PKK. Ovo je refleksija iste organizacije pod različitim imenom. To je naš stav“, rekao je Yildirim, dodajući da oružje koje SAD dostavlja završava u rukama PKK.

Dodao je, na kraju, kako će ovo pitanje biti izneseno i tokom posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, kako bi SAD obznanile svoj stav.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj