PET DANA NAKON RAKETNOG NAPADA NA SAA: Američki ministar spoljnih poslova Tilerson u Moskvi

Kao biznismen njegovao je bliske odnose sa Kremljom. Kao ministar spoljnih poslova oštro je kritikovao Rusiju. Pet dana nakon raketnog napada SAD na Siriju, Reks Tilerson boravi u Moskvi.

USA Befragung Senat - Rex Tillerson, designierter Außenminister (Reuters/K. Lamarque)

I neposredno uoči njegove prve posjete Moskvi, američki ministar spoljnih poslova Reks Tilerson nije poštedio Rusiju kritika zbog njene politike u Siriji. Tilersonova kritika glasi: Rusija je ili nesposobna ili ‘sukrivac u napadu gasom” u provinciji Idli prošle sedmice. Riječi koje su razljutile njegove ruske kolege. Šta se onda može očekivati kada se Tilerson u Moskvi susretne sa Sergejem Lavrovim? Loša atmosfera i novo ledeno doba? Ne mora da znači.

“Tilersonova oštra kritika bi mogla u Moskvi da pomogne američkoj agendi”, kaže Ema Ešford sa instituta Kato u Vašingtonu i dodaje da je američki raketni napad na Siriju nanio štetu američko-ruskim odnosima. “No, napad je poslao i jasnu poruku da je Vašingotnu, drugačije nego što se do sada mislilo, veoma pazi na to šta se događa u sirijskom građanskom ratu.”

Uznemireni Rusi

Sličnog mišljenja je i Džon Herbst, nekadašnji američki ambasador u Ukrajini i ekspert pri Atlantskom savjetu. “Još prije sedmicu dana Moskva se nije brinula oko tog da bi nova američka vlada mogla da učini korake koji naštetili ruskim interesima.” Međutim, kaže, stvari stoje drugačije. “Američki vojni napad je oslabio ruske pozicije u Siriji i na cijelom Bliskom istoku”, komentariše Herbst. Rusi će stoga, kaže, s pažnjom saslušati Tilersona kako bi razumjeli koje su zaista namjere Vašingtona u Siriji.

“Ako bi Sjedinjene Države odlučile da vojno odgovore ne samo na hemijske napade, već i na napade kasetnim bombama, i ako bi se SAD odlučile na intervenciju u ratu u Siriji, Rusija tu ne bi mogla ništa da učini”, smatra Herbst. A toga je i Kremlj takođe svjestan.

Oprečni signali

Međutim, nova američka vlada šalje oprečne signale u vezi sa sirijskom politikom i njenim ciljevima. Je li u intersu samo da se sa vlasti svrgne vlastodržac Asad ili je, kao što to naglašava ministar Tilerson, borba protiv Islamske države apsolutni prioritet? Upravo ovo višeznačje može da koristi Sjedinjenim Državama, kaže Herbst. Ovaj nekadašnji diplomata smatra greškom to što Amerikanci nisu uvjerili Kremlj da njihov najviši cilj nije  svrgavanje Asada.

A upravo to će se dogoditi iza zatvorenih vrata u Moskvi, kaže Tomas Vrajt, ekspert za bezbjednost i spoljnu politiku sa liberalnog Bruklin instituta. “Rek Tilerson će Ruse pretpostavljam uvjeriti da dalji napadi u Siriji nisu planirani”, kaže Vrajt. “A ruska strana će pak osigurati to da Bašar al Asad više ne upotrebljava hemijsko oružje.” Tomas Vrajt ne očekuje fundamentalne promjene u dosadašnjoj američkoj politici prema Siriji. A ni Kremlj nema interesa da situacija u Siriji eskalira.

Syrien US-Angriff auf Luftwaffenbasis Al-Schairat (picture-alliance/dpa/Sputnik/M. Voskresenskiy)

Hoće li Tilersonu pomoći njegove pregovaračke sposobnosti?

U svakom slučaju se od Tilersonove posjete Moskvi ne očekuje puno. “Nije jasno zašto on uopšte ide na ovaj put”, kritikuje Vrajt. Nekadašnjem predsjedavajućem naftnim gigantom Exxon Mobil se predbacuje previše bliskosti sa Kremljom otkako je postavljen na mjesto šefa diplomatije. Tilerson je pod žestokim javnim pritiskom, da ne bude previše naklonjen prema Rusiji, kaže Ema Ešford sa Kato instituta.

Pretpostavlja se da će situacija oko Sirije dominirati razgovorima u Moskvi. Eksperti su sličnog mišljenja da neće doći ni do kakvih rezultata. “Međutim”, kaže Ema Ešford, “biznismen Reks Tilerson je promućuruan pregovarač.” A te sposobnosti bi mu mogle biti od koristi u glavnom gradu Rusije.

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj