IZGRAĐEN BEZ DOZVOLE! Povratnici i žrtve negoduju: Podizanje krsta ruskim dobrovoljcima u Višegradu je nagrada za zločin!

Na lokalitetu Stari grad u Višegradu danas je ‘osveštan krst u znak sjećanja na ruske dobrovoljce koji su se tokom rata u BiH borili na strani Vojske Republike Srpske’. Krst visine oko pet i po metara, čiju je izgradnju inicirala boračka organizacija iz Višegrada, izgrađen je bez pribavljanja potrebnih građevinskih dozvola, a njegovo podizanje izazvalo je žestoke reakcije Bošnjaka ovoga dijela naše zemlje.

Slikovni rezultat za krst ruskim dobrovoljcima u višegradu

Učešće ruskih dobrovoljaca u proteklom ratu danas se u Višgradu smatra herojstvom i bratskom pomoći srpskom narodu. Iz Boračke organizacije RS-a navode da je ratovalo više od 700 ruskih dobrovoljaca.

Među njima je bio je i Vladimir Isidorov. “Mi vam nismo mogli donijeti pobjedu, izmijeniti tok rata, ali smo pokazali ljubav našeg naroda prema srpskom narodu, i iz te ljubavi je dosta ruskih dobrovoljaca dalo svoj život”, kazao je.

Uvreda za svakog čovjeka

Podizanje krsta Bošnjaci Višegrada doživjeli su kao provokaciju i najavljuju kontrapoteze.

Ovo spomen-obilježje je na bosanskoj zemlji, a stranom ratniku. Ono vrijeđa svakog čovjeka i vrijeđa inteligenciju svakog Bošnjaka i povratnika. Ovaj problem ćemo delegirati najvišem državnom nivou, sve drugo je za svaku osudu i naš odgovor će biti spomenik bosanskoj žrtvi na bosanskoj zemlji“, poručuje Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

Memišević je dodao da podizanje krsta ruskim dobrovoljcima predstavlja ne samo provokaciju već i klasičan primjer nepoštivanja procedura, jer za njegovu izgradnju ne postoji potrebna saglasnost nadležnih općinskih službi. Međutim, to nije bila prepreka da današnjem događaju prisustvuju visoke delegacije Vlade RS-a, kao i predstavnika lokalnih organa vlasti.

Nagrađen je zločin

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen obilježja krsta u čast ruskim vojnicima i smatraju da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se provociraju i namjerno vrijeđaju žrtve, te negira uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske RS. Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida u Bosni i Hercegovini.

Ova ceremonija nagradila je zločin i dobrovoljce koji su ubijali nevine žrtve u Višegradu i poslala je jasnu poruku da je suživot nemoguć. Isto tako je pokazala mračnu dvoličnost RS-a, dok nevine žrtve u Prijedoru nemogu da dobiju spomen obilježje za 102 ubijene djece, a da ne spominjemo sve druge žrtve, ruskim dobrovoljcima se podiže spomen-obilježje. RS i Rusija i dalje dokazuju da im mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini nije cilj, te da će i dalje provoditi destruktivne poteze kako bi što više vrijeđali nevine žrtve.

Predstavnici Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda trebaju da što prije pokrenu incijativu da se spomen-obilježje krsta u Višegradu ukloni, u suprotnom će dozvoliti da jedan entitet i strana država, i.e. RS i Rusija, diktiraju gdje i kako će se obilježavati mjesta stradanja, odnosno kako će zločin i zločince pretvoriti u heroje – kaže se u reakciji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj