MEDIJI U SUSJEDSTVU TVRDE: Rusija je tokom rata naoružavala Hrvatsku, isporučen i sistem S 300?

Rusija ponovo pritiska Hrvatsku preko ambasadora Anvara Azimova, ovog puta zbog nabavke oružja iz Rusije tokom rata devedesetih, piše “Večernji list”.

Rusija pita Hrvatsku: Dali smo S-300 pred Oluju, gdje su rakete?

Kako se navodi u tekstu, Azimov je prije dva mjeseca žestoko pritisnuo hrvatsku vladu najavom haosa u Agrokoru, a sada je u ambasadu na razgovor pozvao trgovca oružjem Zvonka Zubaka, koji je tokom rata u SFRJ bio u kompaniji koja je “bila glavni snabdjevač Hrvatske oružjem”.

Azimov je zatražio popis sveg naoružanja koje je stiglo preko Rusije do Hrvatske od 1992. do 1997. godine.

Azimov se, naime, očigledno i dalje ljuti na Hrvatsku, njenu geopolitičku opredjeljenost, a ne odgovara mu sada, čini se, ni način na koji hrvatski premijer Andrej Plenković rješava problem Agrokora, za rješavanje kog su jako zainteresovane i dvije ruske državne banke”, navodi novinar Večernjeg Davor Ivanković.

Kako se navodi, Azimov je rekao da je “Rusija razočarana ponašanjem Hrvatske” i da bi ih trebalo podsjetiti ko ih je u vrijeme embarga “naoružavao i spasavao”.

Očigledno je da Rusija zna šta je tih godina isporučivala zaraćenoj Hrvatskoj, ali im je trebala i dodatna potvrda. U popisu, koji je u posjedu Večernjeg lista, navode se velike količine naoružanja, a na popisu je i poznati raketni sistem S-300 PMU, koji je dijelom bio isporučen Republici Hrvatskoj uoči Oluje i i koji je potom bio poslužio kao psihološka kočnica vazdušnim snagama SRJ da ih odvrati od intervencije tokom Oluje”, navodi se.

Sistem S-300, prema tvrdnjama Zubaka, nikada nije otplaćen, pa se još od 2001. godine vodi sudski proces kojim se traže isplata, povrat ili nagodba.

Kako navodi “Večernji”, sve hrvatske vlade su od procesa “bježale”, ali bi ta nonšalantnost sada mogla da zakomplikuje život Hrvatskoj.

“Javna je tajna da je sistem, čini se, 2004. godine otišao iz Hrvatske i da je dat na uvid najzainteresovanijima – SAD i Izraelu. Kako nije bilo čvrstih potvrda, Rusija se godinama pravila da je se to ne tiče. Ipak, sada, barem kako se može pročitati iz poteza Azimova, Rusija bi odjednom mogla da postane zainteresovana da postavi pitanje – gdje se nalazi raketni sistem koji smo vam isporučili?”, navodi se u tekstu.

Kako se zaključuje, Azimov jeste pokrenuo akciju, koja bi mogla da bude novi pritisak Rusije, ali će o svemu odlučiti “centrala u Moskvi”.

Moskva demantuje pisanje hrvatskih medija: Nismo isporučivali S-300 Hrvatskoj

Moskva demantuje informacije u hrvatskim medijima o tome da je Rusija početkom devedesetih, navodno, zaobilazeći embargo Ujedinjenih nacija, isporučila naoružanje Hrvatskoj, uključujući sisteme S-300, saopštio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Artem Kožin.

Rusija se uvijek dosljedno pridržavala svojih međunarodno-pravnih obaveza, uključujući one koje se tiču embarga na isporuke naoružanja sukobljenim stranama tokom jugoslovenske krize 1991-1995.“, rekao je diplomata.

Smatramo da su ovakve objave provokativne i da grubo izvrću činjenice, a da je njihov cilj da se ocrni politika Ruske Federacije na Balkanu. Tim prije je neprihvatljivo u kontekstu svih ovih izmišljotina to što se spominju kontakti ambasadora Rusije u Zagrebu. Svu odgovornost treba da snose autori ovakvih ‘ideja’“, dodao je on.

 

 

(Global CIR/Večernji/Sputnjik)

Komentiraj