BIRAČKA MJESTA ZATVORENA, REFERENDUM PROŠAO! Većina građana Turske glasala za novi ustav, Ankara i Istanbul rekli NE!

U 16 sati zatvorena su biračka mjesta na referendumu koji se danas održava u Turskoj. Prema  posljednjim informacijama, na osnovu 99% obrađenih glasova opcija DA je pobijedila i Turci su odobrili predloženi novi ustav sa % 51,37 naprema % 48,63 onih koji su rekli NE. Izraženo brojkama to izgleda ovako: DA – 24.186.349, NE – 22.939.892.

Grafički prikaz:

vyvyvxyxyv

18:43 – Nakon Istanbula, Erdogan je izgubio podršku i u prijestolnici Ankari, gdje opcija “ne” ustavnim reformama ima 50,5 posto glasova, dok je za ustavne reforme glasalo 49,5 posto građana.

18:40 – U Turskoj se još uvijek prebrojavaju glasovi na referendumu, a posebno je zanimljiva situacija u najvećem turskom gradu Istanbulu, koji je rekao “ne” Erdoganu. Naime, u Istanbulu, prema posljednjim rezultatima 49,95 posto je glasalo za ustavne reforme, dok je protiv 50,45 posto protiv.  

18: 35 Trenutna razlika između opcija DA i NE je nešto više od  jednog miliona glasova:

rtwretwwttwtwtw

18:00 Trenutno stanje izgleda ovako:

thretzetz

17:30 Trenutno stanje izgleda ovako:

rwr

17: 00 Do sada je prebrojano oko 25 posto glasačkih listića. AFP također javlja da prema prvim rezultatima referenduma u Turskoj vodi opcija “Da”, za ustavne promjene, kojima bi se predsjedniku Turske Erdoganu dale velike ovlasti.

 Također, državna novinska agencija Anadolija je nakon prebrojanih 34 posto prebropjanih glasova za ustavne promjene glasalo 60,39 posto ili 8,6 miliona Turaka, a protiv 39,61 posto ili 5,6 miliona glasača.
16: 00 Biračka mjesta su zatvorena.  Yenisafak je objavio da je na glasanje izašlo više od 85% glasača.

Na glasačkim mjestima u Turskoj uhapšeno je najmanje osam osoba, koje vlasti traže zbog navodne povezanosti sa zabranjenim organizacijama. Turski mediji navode da su osumnjičeni uhapšeni u gradovima Adana, Malatja i Trabzon.Policija je osumnjičene čekala na glasačkim mjestima gdje su došli da se izjasne na referendumu o ustavnim promjenama.

Prema navodima medija, najmanje petoro uhapšenih je navodno povezano sa Radničkom partijom Kurdistana, a preostalu trojicu vlasti su tražile zbog povezanosti sa pokretom na čijem je čelu imam Fetulah Gulen.

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj