TRUMP SE PITA: Ko plaća proteste protiv mene?

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da bi “neko trebalo da ispita ko je platio” za skupove širom SAD na kojima se od njega zahtijeva da objavi svoju poresku prijavu u ime transparentnosti i potencijalnog sukoba svojih poltičkih i poslovnih interesa.

Tramp traži da ga kraljica u zlatnoj kočiji proveze Londonom

Tramp je napisao na Tviteru: “Uradio sam gotovo nemoguću stvar za republikanca: lagano sam pobjedio na predsjedničkim izborima! Sada je poreska prijava ponovo tema?”. Neko bi trebalo da ispita ko je platio za jučerašnje male organizovane skupove. Izbori su završeni“, napisao je Tramp na Tviteru.

Poslije više od 40 godina, Tramp je prvi predsjednički kandidat republikanaca ili demokrata koji nije objavio poresku prijavu, niti je ispunio predizborno obećanje da će je objaviti. Hiljade ljudi su u subotu protestovale u gradovima širom SAD, zahtijevajući od predsjednika da objavi svoje prihode i poresku prijavu, kako bi javnost mogla da ima uvid u njegove poslovne veze, i da utvrdi da li je povezan sa drugim državama.

Protesti su izbili 15. aprila, kada je obično rok za predaju poreskih prijava u SAD, ali je on ove godine zbog Uskrsa pomjeren za 18. april. Demonstracije u više od deset američkih gradova bile su uglavnom mirn
e, a na protestu u Berkliju u Kaliforniji izbila je tuča demonstranata i Trampovih pristalica zbog koje je policija uhapsila najmanje 20 ljudi.

Tramp traži da ga kraljica u zlatnoj kočiji proveze Londonom

Američki predsjednik Donald Tramp želi da se tokom posjete Londonu provoza zlatnom kočijom kraljice Elizabete, što je zahtjev koji bezbjednosne službe stavlja pred izuzetno tešku operaciju. Bijela kuća je navodno jasno stavila do znanja da predsjednik SAD očekuje tradicionalnu britansku dobrodošlicu – a to znači povorka i zlatna kočija kojom će se voziti sa kraljicom od Trafalgar skvera do Bakingemske palate.

Da Tramp voli zlatnu boju široj javnosti je postalo poznato kada je po ulasku u Bijelu kuću svoj kabinet uredio u zlatnim tonovima. Međutim, bezbjednosni zvaničnici u Londonu upozoravaju da će obezbjeđivanje te zone biti teško i zahtijevati daleko veću operaciju nego tokom posjete bilo kojeg drugog državnika.Tramp: Ko plaća proteste protiv mene

Prema pisanju “Tajmsa” koje prenose britanski mediji, Tramp insistira na zlatnoj kočiji, uprkos tome što je njegov prethodnik izabrao manje tradicionalno vozilo. Naime, tokom posjete Londonu 2011. bivši predsjednik SAD Barak Obama na sastanak sa kraljicom došao je blindiranim vozilom.

Stručnjaci kažu da to vozilo omogućuje izuzetnu zaštitu i veliku brzinu kretanja šefu Bijele kuće, a da zlatna kočija koju vuku konji znači dramatično povećan faktor rizika, čak i uz neprobojno staklo. I bez zahtjeva za zlatnom kočijom, londonska policija već se našla pred izazovom da osigura Trampovu bezbjednost uz istovremeno održavanje protesta protiv njega.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj