NE ZNA SE KO JE KO! Izjednačen broj zastupnika vlasti i opozicije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH

Izvršnu vlast na državnom nivou čine SDA, HDZ BiH, SBB i stranke okupljene oko Saveza za promjene. Ovaj blok stranaka bez SDA-ovih zastupnika Senada Šepića, Salke Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića ima 21 zastupnika.  Od toga je SDA sa deset zastupnika spao na šest dok SBB ima četiri zastupnika isto koliko ima i HDZ BiH dok SDS ima sedam zastupnika.

Na drugoj strani opoziciju čine SDP BiH, DF, HDZ 1990, SNSD, BPS i A-SDA koji također imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Tako DF ima pet zastupnika, SDP BiH tri zastupnika, SNSD šest zastupnika, a BPS i A-SDA po jednog zastupnika.

Prema svim prilikama, izlazak četvorice zastupnika iz Kluba SDA poljuljao je parlamentarnu većinu koja praktično više i ne postoji. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već je upozorio kako u BiH na svim nivoima vlasti postoje samo manjinske vlade.

Ostaje upitno i kako će uopće teći proces usvajanja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da su zastupnici iz stranaka koje čine vlast i ranije znali svojim nedolaskom na sjednice poremetiti planirani sistem glasanja.

Ahmetović podnio neopozivu ostavku na mjesto člana Kadrovske komisije SDA

-Nisam imao priliku puno kadrovirati niti donositi neke važne odluke zbog toga sto se kadrovska podrazumijevala samo kao forma, a nikako suština vođenja kadrovske politike SDA, jer se uspostavio pogrešan princip da se politika i kadrovski prijedlozi vode izdvojeno iz organa Stranke u uskim porodičnim, poslovnim i prijateljskim sijelima. Rezultati takve politike su nesposobni kadrovi koji nisu u stanju provesti politiku i predizborna obećanja koja smo svi zajedno obećali građanima naše zemlje, jer u najvećoj mjeri oni koji odlučuju su dali prednost poslušnima u odnosu na sposobne ne vodeći računa mogu li odgovoriti postavljenim zadacima, važniji kriterij je uvijek bila poslušnost kao i rodbinsko prijateljski odnosi sa pojedincima iz rukovodstva stranke. Rezultat svega toga je da pojedine naše kadrove danas procesuiraju razni sudovi u BiH, rekao je Ahmetović u obrazloženju odluke.
(Global CIR/Klix)

Komentiraj