U PRIŠTINI ZAKAZANO SLAVLJE, BEOGRAD NEGODUJE! Pozvan francuski ambasador, upućena protestna nota povodom oslobađanja Haradinaja!

Francuski sud u Kolmaru donio je odluku da ne izruči Srbiji lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Vlada Srbije je najavila da će na kosultacije u Beograd pozvati ambasadora u Francuskoj, a Ambasadi Francuske će tokom dana, povodom sudske odluke, biti upućena protestna nota. U Prištini je najavljeno slavlje u četvrtak uvečer.

Slikovni rezultat za vučić o haradinaju

Potpredsjednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog pravosuđa i naglasila da EU treba da izvrši pritisak na Srbiju da povuče sve zastarjele potjernice. Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, kao i vlade država članica, da Srbiji jasno stave do znanja da te potjernice moraju da se povuku.

“Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Prištine i Beograda u kojem posreduje EU, a na osnovu principa dobrosusjedskih odnosa”, dodala je ona u saopštenju.

Ispred suda u Francuskoj velikim aplauzom i povicima ‘sretno’ članovi Alijanse za budućnost Kosova, kao i veliki broj Albanaca iz dijaspore dočekao je Haradinaja. “Procedura je okončana, zahtjev je odbijen. Od sada sam slobodan. Idem po pasoš u Strazbur. Ako postoji mogućnost, vraćam se danas na Kosovo”, izjavio je Haradinaj. Izgubljena četiri mjeseca nisu malo, ali Albanci su pobijedili”, dodao je.

Advokat Haradinaja Rachel Lindon rekla je novinarima da je francuski sud odbio da izruči Haradinaja zato što njen klijent ne bi imao fer suđenje u Srbiji. Iz Alijanse za budućnost Kosova saopštili su da će se Haradinaj vratiti na Kosovo u četvrtak i da će mu od 19 sati u centru Prištine prirediti svečani doček, odakle će se obratiti građanima.

Reakcije na presudu

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe. No, Vlada Srbije održala je posebnu sjednicu nakon odluke suda, a premijer Aleksandar Vučić je nakon sjednice rekao da je odluka suda “skandalozna, nepravična i politička”. Prema odluci Vlade Srbije na kosultacije će biti pozvan ambasador Srbije u Francuskoj, a Ambasadi Francuske u Beogradu će tokom dana biti upućena protesna note. Vučić je rekao u vanrednom obraćanju da je odluka suda u Kolmaru zasnovana isključivo na tački 4, koja, kako je naveo, kaže da bi izručenje imalo izuzetno teške posljedice po Haradinaja.

U prvim reakcijama oglasio se predsjednik Kosova Hašim Tači koji je kazao da je odluka suda dobra vijest za Haradinaja, njegovu porodicu i saradnike. “oš jednom je potvrđeno da klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova ne stoje, napisao je on na Facebooku.

I Vlada Kosova pozdravila je odluku suda, te dodala da “s obzirom da su potjernice Srbije nezakonske i nepravedne, Vlada Kosova smatra da je odluka francuskog suda potvrda da je pravda na strani Haradinaja i da su potjernice Srbije protiv bivših boraca OVK političke”.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji poželio je Haradinaju sretan povratak, i dodao da je njegovo zadržavanje bilo neprihvatljivo te, kako je napisao na svojoj fb. stranici, da “takvi slučajevi ne smiju da se ponove”.

Haradinaj se od 4. januara nalazi u Francuskoj, nakon što je na aerodromu u Bazelu uhapšen po Interpolovoj potjernici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj. Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine donio oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona. Haradinaj je podnio ostavku na mjesto premijera 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

 

 

(Global CIR/RSE)

 

Komentiraj