PODRŠKA IZ BERLINA! Njemačka čestitala na izboru Džaferija za predsjednika Sobranja

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova prenijelo je makedonskom ambasadoru u Berlinu čestitke zbog izbora Talata Džaferija za predsjednika Sobranja, a odgovorne u Skoplju pozvalo na brzo formiranje vlade u skladu sa rezultatima izbora.

Slikovni rezultat za Talat Xhaferi

Talat Džaferi je ustavno izabrani predsjednik parlamenta. Ovaj rezultat – zajedno sa ishodom parlamentarnih izbora – moraju da poštuju njegovi protivnici. Očekujemo da vlasti da održe zakon i poredak u zemlji“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, odgovorni zvaničnici u Skoplju treba da pretvore svoju proklamovanu posvećenost Evropi u djela, prihvate ishod izbora i dozvole njegovu primjenu, prenosi MIA.

Ova jasna poruka njemačke vlade je prenijeta ambasadoru Makedonije kada je pozvan u ministarstvo spoljnih poslova“, navodi se.

Ranije je ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel rekao je da događaji u Makedoniji nisu u skladu sa očekivanjima EU od zemlje kandidata.

“Vlada u Skoplju se konačno mora  formirati, da bi mogla ispuniti mandat demokratskih izbora održanih u decembru. Jednostavno je neprihvavljivo da prethodna vladajuća stranka odbija da to dozvoli i da njene pristalice upadnu u parlament i tuku poslanike”, rekao je Gabrijel.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj