DA LI WIKILEAKS POMAŽE DODIKU? Vladiku Grigorija u svojim depešama prikazuju kao izdajnika!

Vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački, je moćan igrač u svijetu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i političkom miljeu Republike Srpske, navodi se u depeši od 4. augusta 2009. godine, koju je centrali u Vašingtonu uputio tadašnji američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Povezana slika

“Vladika Grigorije ima duhovnu i svjetovnu moć u Trebinju. Sa vlašću koja se pruža duž čitave južne BiH, uključujući i Mostar, relativno mladi Grigorije jedan je od glavnih igrača u svijetu SPC i ima značajnu moć u bh. političkoj sferi putem lokalnih i nacionalnih veza”, naglašava se u depeši koju je objavio internet sajt Vikiliks i dodaje da ga njegov pritisak za promjene unutar SPC stavlja na poziciju mlađe frakcije vjerskih vođa.

“Grigorije će biti snaga na koju treba računati u vremenu koje dolazi”, ističe Ingliš u depeši.

“Sam Grigorije nam je rekao da ga smatraju vođom među ‘mlađim vladikama’ zbog čega se često nalazi u opoziciji prema starijim zvaničnicima SPC, naročito vladike Vasilija Kačavende, crnogorskog mitropolita Amfilohija i banjalučkog vladike Jefrema“, dodaje se u depeši, a kao primjer se navodi rasprava Sinoda o prihvatanju ili neprihvatanju ostavke patrijarha Pavla.

Kačavenda i Jefrem protivili su se njegovom prijedlogu za prihvatanje ostavke. Grigorije posmatra svog prvog nadređenog mitropolita Nikolaja kao dobronamjernog čovjeka, ali koji je iznemogao zbog svojih godina i misli da mu nedostaje energija da obavlja svoj posao na pravi način“, obavijestio je Ingliš svoju centralu u Vašingtonu.

Ingliš vladiku Grigorija opisuje kao mudru političku životinju sposobnu da gleda mnogo dalje u budućnost nego većina političkih vođa u BiH, kao i to da će u narednom periodu sigurno biti značajan sabesjednik, bilo u njegovoj eparhiji, ili na nekoj moćnijoj poziciji u Beogradu.

Nedavni izbori u Svetom Sinodu su to već potvrdili. Njegova nastojanja su daleko od demokratskih ili nastojanja uključivanja i zbog toga zahtijevaju korektibilni i srčani, ali ne i pretjerano prijateljski pristup od strane nas. Uvijek spreman da kaže ‘pravu stvar’, Grigorije može biti od koristi”, pojašnjava Ingliš.

U depeši se naglašava da vladika Grigorije nema problematičnu ratnu prošlost kao što je slučaj sa vladikom Kačavendom, te da ima šire svjetske poglede i veze nego vladika Jefrem i drugi u hijerarhiji SPC-a.

“Njegov kadar mladih obrazovanih sveštenika, kojima izgleda daje širok dijapazon djelovanja, dobro služi za očuvanje srpske kulture i službe Crkve“, smatra Ingliš.

Mesić: Puljić nije ni za župnika, živcira me Lajčak

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, u razgovoru sa Ričardom Holbrukom, bivšim pomoćnikom državnog sekretara SAD, izjavio je u vezi sa stanjem u BiH da nije uznemiren samo zbog ponašanja Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS, već i Harisa Silajdžića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

U depeši od novembra 2008. godine, koju potpisuje tadašnji ambasador SAD u Hrvatskoj Robert Bredker, Mesića je živcirao i tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji, kako Mesić kaže, “nije znao sa njima”.

Dodik sa Lajčakom lašti cipele“, gunđao je Mesić, a ništa manje kritičan nije bio ni sa zajednicom bh. Hrvata. Tako je za kardinala Vinka Puljića rekao da “nije sposoban ni za župnika”.

Sa Holbrukom je o BiH razgovarao i tadašnji premijer Ivo Sanader, za kojeg Bredker piše da je bio “mnogo suzdržaniji”, odbacujući uznemirujuću viziju Mesića.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj