DRŽI VODU, DOK PALESTINCI ODU! Trump izbrisao poruku na twitteru da mu je bila čast biti sa Abasom

Poruka postavljena u srijedu na Twitter nalogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u kojoj kaže da mu je “bila čast” da se sastane s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, izbrisana je dan kasnije.

Trump izbrisao poruku da mu je bila čast biti sa Abasom

Poruka je objavljena ubrzo poslije njihovog sastanka u Bijeloj kući, kada je Trump rekao da se nada postizanju “nečeg izvanrednog” između Izraela i Palestinaca, ali je kasnije nestala iako je “retvitovana” više hiljada puta, navode izraelski mediji.

Izbrisana poruka sadržala je dvominutni video-snimak sa sastanka Trumpa i Abasa, uključujući pozitivne poruke o mirovnom procesu predsjednika i državnog sekretara SAD Rexa Tillersona. Na snimku se vidi i srdačno rukovanje dvojice lidera.

Poruka je postavljena dok je Abas bio na sastanku s Tillersonom u hotelu u kojem je palestinska delegacija odsjela u centru Washingtona. Trump ima običaj da objavljuje takve poruke poslije sastanaka, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, egipatskog predsjednika Abdel-Fataha el Sisija i jordanskog kralja Abdulaha Drugog. Nejasno je zašto poruke više nema, a slična poruka na njegovoj Facebook stranici nije uklonjena.

trump abas

Bio je to prvi sastanak novog predsjednika SAD-a s Abasom, čija popularnost opada među Palestincima. Vjeruje se da je on izdejstvovao da se na kraju mandata Trumpovog prethodnika Baracka Obame u UN-u donese rezolucija u kojoj se osuđuju jevrejska naselja na Zapadnoj obali. Los Angeles Times piše da Trumpov tim to nije zaboravio.

Abas sada međutim očito vjeruje Trumpu jer mu je rekao da je palestinski narod “sposoban pod vašim rukovođenjem i velikom sposobnošću za pregovoranje” da bude istinski partner sa SAD-om. Početkom mandata Trump je sugerisao da odustaje od stava svojih prethodnika o rješenju višedecenijskog sukoba Izraela i Palestinaca modelom dvije države.

Na sastanku s Netanyahuom u Bijeloj kući on je rekao da mu se sviđa i model jedne države ako se tako dvie strane dogovore. Američki zvaničnici su kasnije objasnili da SAD ostaju posvećene modelu dvije države, a Abas je u svojoj izjavi u Bijeloj kući ponovio da Palestinci žele posebnu državu s istočnom Jeruslimom kao glavnim gradom.

Trump će krajem mjeseca posjetiti Izrael i izraelski mediji navode da će u Vitlejemu sastati s Abasom. To će mu biti prvo putovanje u inostranstvo tokom kojeg će posjetiti i Saudijsku Arabiju i Vatikan.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj