SVJESNI SMO ZABRINUTOSTI TURSKE! Trump odobrio naoružavanje kurdskih boraca u Siriji

Predsjednik SAD Donald Trump odobrio je naoružavanje kurdskih boraca u Siriji s ciljem ponovnog zauzimanja grada Raqqe koji je trenutno pod kontrolom  tzv “Islamske države”, izjavila je portparolka Pentagona Dana White.

Ona je rekla da Trump smatra da je naoružavanje kurdskih boraca neophodno da bi se obezbijedila sigurna pobjeda nad terorista u Raqqi, uprkos činjenici da bi taj postupak mogao iznova ugroziti odnose sa Turskom.

“Svjesni smo zabrinutosti našeg partnera Turske. Želimo da uvjerimo turske vlasti i turski narod da SAD samo pokušava da spriječi dodatni rizik i da zaštiti svoje NATO saveznike”, dodala je White.

Ankara se oštro protivila snabdijevanju kurdskih snaga u Siriji zbog povezanosti sa Radničkom partijom Kurdistana koju u Turskoj smatraju terorističkom organizacijom i protiv koje se turske vlasti bore još od 1984. godine.

Pobijedit ćemo DAIŠ, samo moramo biti strpljivi

Američki ministar odbrane James Mattis je na konferenciji o borbi protiv DAIŠ-a, koja se održava u Kopenhagenu, istakao kako su danas razgovarali o koracima u borbi protiv ove terorističke organizacije, javljaju agencije. Mattis je na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i ministar odbrane Danske Claus Hjort Frederiksen, kazao da DAIŠ sve više gubi područja koja je do sada držao pod kontrolom.

Istakao je da će, nakon što pobijedi DAIŠ, naredni korak međunarodne koalicije biti obnova i rekonstrukcija u područjima oslobođenim od terorističke organizacije. “Rat ima i svoju ljudsku dimenziju. Civili su u situaciji da moraju živjeti u mjestima gdje se vodi rat protiv DAIŠ-a”, rekao je Mattis.

Frederiksen je izjavio da je veoma važno zajedničkim snagama nastaviti borbu protiv DAIŠ-a. “Na pravom smo putu. Pobijedit ćemo DAIŠ, ali moramo biti strpljivi. Ovaj posao će nam uzeti dosta vremena”, kazao je Frederiksen.

Mattis se tokom boravka u Kopenhagenu sastao i sa premijerom Danske Larsom Lökkeom Rasmussenom. Dvojica zvaničnika su navodno razgovarali o operaciji koalicionih snaga protiv DAIŠ-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj