NE PRAVITE RAZLIKU IZMEĐU DŽAMIJA I CRKAVA! Kavazović: “Sve su naše džamije i sve su naše crkve”

U okviru manifestacije Dani vakufa, u  Banjoj Luci, gradu na Vrbasu, 22. aprila 2017. godine svečano je postavljen kamen temeljac za obnovu Arnaudije džamije. Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz vjerskog i kulturnog života, a prisutnima se obratio reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Arnaudija poziva na obnovu međukomšijskih odnosa

On se najprije zahvalio  svima koji su doveli do ovoga dana. Banjalučke džamije, dodao je on, pripadale su uvijek samo Banjoj Luci i Banjalučanima.

„ Džamije, manastiri, crkve, katedrale i sinagoge su mjesta molitve u kojima od dobrog Boga tražimo mir. One su ponekad i veliko iskušenje za sve nas u sredinama koje jesu multietničke, multireligijske. One govore o nama. Naše bogomolje su imale teških trenutaka. Arnaudija je opomena da u vremenu zla čovjek može biti zloupotrijebljen, ali ne i narod”,  kazao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, vjerski objekti, bez obzira čiji su, predstavljaju “put jednih ka drugima”.

To je jedini put. Moramo ga nanovo izgraditi. Bosanske džamije su evropske džamije. Nisu došle odnekud, već pripadaju Evropi. Ovdje su izgrađene našim rukama. Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju”, kazao je poručivši muslimanima da nikada ne prave razliku između džamija i crkava. “Sve su naše džamije i sve su naše crkve” rekao je te dodao: “Trebamo graditi odnose među ljudima. Trebamo se oslanjati na druge. Mi nemamo drugi put osim puta jednih prema drugima. Bosanske džamije su evropske džamije. Ove džamije nisu došle odnekle, one su izgrađene rukama naših ljudi”, naglasio je reis Kavazović akcentuirajući da Kur’an i svete knjige pozivaju na kušanje ljudi. “Bog vas kuša da vidi ko će bolje od vas postupiti”, poručio je Kavazović.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. DENIS

    Bravo za Reisa aferim….

    Reply

Komentiraj