‘INCIRLIK JE NEKADA BIO ARMENSKI!’ Jasna poruka njemačkog Bundestaga Erdoganu: ‘Nas nećete ucjenjivati’

Njemačka se ne može ucjenjivati. To nedvosmisleno poručuje predsjednik Bundestaga Lammert, kada dovodi u pitanje angažman njemačkih vojnika u Incirliku. Komentar DW-a iz pera Sabine Kinkartz.

Türkei Incirlik Air Base

Ko smije posjetiti Bundeswehr u bazi NATO-a u Incirliku a ko ne smije? Za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana to pitanje se ne postavlja. “Zračna baza, koja ima važnu ulogu u međunarodnoj borbi protiv tzv. “Islamske države”, je vlasništvo turske avijacije i nalazi se u Turskoj. Erdogan time tumači pravo po kojem posjetiocima može i smije zabraniti pristup bazi. A to se desilo njemačkim parlamentarcima.

To je ciljana provokacija, koja nije uslijedila slučajno već Donji dom njemačkog parlamenta je masakr nad Armencima, počinjen prije 100 godina u Osmanlijskom carstvu, označio genocidom. Radi li se o djetinjastoj osveti ili Erdogan ozbiljno misli da će zabranom posjete pokrenuti njemačke parlamentarce da povuku rezoluciju?

Bundeswehr je “armija parlamenta”

U svakom slučaju radi se o politički prilično nepromišljenoj akciji, jer jedva da postoji neka druga zemlja na svijetu, u kojoj Parlament ima tolika prava u suodlučivanju oko vojnih pitanja, kao Njemačka.

Kinkartz Sabine Kommentarbild App
Sabine Kinkartz

Njemačka vojska – Bundeswehr važi kao “armija parlamenta”, jer Bundestag mora odlučivati o svakoj misiji njemačke vojske u inostranstvu. Tako se izjasnilo i niz zastupnika, jasno i glasno. Ako sada i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert dovede u pitanje ostanak njemačkih vojnika u Incirliku, onda to ne samo da potvrđuje takav stav, već pokazuje da je povlačenje vojnika Bundeswehra itekako ozbiljna opcija.

Lammert voli da bude jasan. U sporu sa Turskom on je zauzeo jasan stav, za razliku od njemačke kancelarke, koja se u razgovoru sa turskim predsjednikom bezuspješno zauzela za njemačke parlamentarce, ali iz toga još ne želi da povuče konsekvence. U pitanjima, u kojima je Angela Merkel neodređena, Nobert Lammert pokazuje jasan stav: Ako Bundeswehr u Turskoj nije dobrodošao – što zabrana posjete sama po sebi ne signalizira – onda njemački vojnici u Turskoj dugotrajno ne bi morali ni da ostanu.

Incirlik je pripadao Armencima

Lammertu i kancelarki je naravno jasno da angažman Bundeswehra u borbi protiv tzv. Islamske države nije isključivo njemačko-tursko pitanje. 250 njemačkih vojnika, koji sa svojim borbenim avionima i avionom za točenje goriva u zraku učestvuju u izviđačkim letovima iznad Sirije i Iraka, su potrebni međunarodnoj vojnoj alijansi. Zar bi se oni mogli tek tako povući? Ovdje se radi kako o političkom tako i o moralnom konfliktu ili konfliktu savjesti, i na tu kartu hladnokrvno igra Erdogan.

Do razrješenja bi moglo doći najranije u drugoj sedmici septembra. Do tada Bundestag ima ljetnju pauzu. Nakon pauze eksperti za pitanja odbrane iz svih Klubova poslanika zastupljenih u Bundestagu, namjeravaju posjetiti njemačke vojnike u Turskoj. To su oni najavili prije odmora i podnijeli naloge za putovanje. Ne bi bilo loše da se spor sa Turskom do tada razriješi. A tu je i još jedna zanimljivost. Teritorija, na kojoj se nalazi vojna baza Incirlik, oduzeta u kontekstu genocida 1915. prije toga je pripadala Armencima.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj