NJEMAČKA ĆE POŠTOVATI ODLUKU KURDSKOG NARODA! Diplomatskim predstavnicima u Erbilu upućen poziv da nadziru referendum o nezavisnosti Kurdistana

Diplomatskim predstavništvima u regionu Kurdistana prosleđen je zahtev za nadzor budućeg referenduma o nezavisnosti Kurdistana, saopštio je kurdski zvaničnik.

„Konzulati su sada zvanično obavijestili svoje vlade da će region Kurdistana uskoro donijeti odluku o svojoj budućnosti“, rekao je Arif Ruždi, zvaničnik Kurdistanske demokratske partije (KDP), podsjećajući da je slična poruka dostavljena Generalnom sekretaru UN-a, tokom posete Erbilu.

„Očekujemo od njih da imenuju svoje predstavnike za taj proces u regionu Kurdistana“, rekao je Ruždi. Regionalna vlada Kurdistana sada radi na formiranju odbora koji će rješavati ovo pitanje sa stranim predstavnicima.

SAD odobrile 200 miliona dolara beskamatnog kredita

Istovremeno, Regionalna vlada Kurdistana (KRG) saopštila je da su joj SAD odobrile 200 miliona dolara beskamatnog kredita.

Šef Vijeća sigurnosti Kurdistana (KRSC) Masrour Barzani najavio je posetu Sjedinjenim Američkim Državama sljedeće nedjelje da „potvrdi poseban odnos između Kurdistana i Sjedinjenih Američkih Država“.

Njemačka će poštovati odluku Kurda o nezavisnosti

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen saopštila je još u februaru ove godine da će njena zemlja poštovati odluku Kurda o nezavisnosti.

Poslije sastanka sa predsednikom Kurdistana Masudom Barzanijem na 53. minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, Fon der Lejen je na konferenciji za novinare rekla da je nezavisnost Kurdistana pitanje koje se tiče samih Kurda, a Njemačka će poštovati njihovu odluku.

Njemačka ministarka odbrane takođe je pohvalila hrabrost kurdskih pešmergi u ratu protiv  DAIŠ-a, rekavši da će Njemačka nastaviti da im pruža vojnu obuku i pomoć u opremi. Ona je takođe otkrila da je Berlin u stalnom kontaktu sa Erbilom vezano za vojne i humanitarne akcije na terenu. Njemački instruktori su obučavali 4.700 pešmerga boraca.

U međuvremenu, zvaničnici sirijskog YPG-a i iračkih pešmergi održali su sastanak povodom strategije dalje borbe u Siriji. Američki posmatrači su takođe prisustvovali sastanku.

 

 

(Global CIR/Princip)

 

Objavljeno u:

Komentiraj