REHABILITOVAN JOŠ JEDAN KOLJAČ I FAŠISTA: Ko je bio zloglasni četnički komandant Nikola Kalabić?

Viši sud u Valjevu rehabilitirao je nekadašnjeg četničkog zapovjednika Nikolu Kalabića, donosi Radio Slobodna Evropa.

Zahtjev je podnijela njegova njegova unuka Vesna, a sud je utvrdio da se sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svjetskom ratu, donesene od aprila do oktobra 1945. godine koje se odnose na Kalabića, smatraju ništetnim.

Ništetnim smatra se i rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine koji je Kalabića proglasio narodnim neprijateljem i oduzeo mu imovinu. Njegova unuka sada traži povratak imovine dijela oduzete imovine. Sada je, eto, došao red i na Kalabića da ga se rehabilitira nakon što je to već učinjeno Draži Mihailoviću i Milanu Nediću, piše Express.hr.

Sam Kalabić zapovijedao je Gorskom gardom pod Dražinim zapovjedništvom, a pod nadimkom Ras-Ras bio je poznat po nevjerojatnoj okrutnosti koje se nije nimalo sramio. U pismu iz aprila 1944. godine je lično naredio klanje partizanskih simpatizera.

Pozdravlja te čika Pera

Dragi Pape, za klanje komunista molim te dobro tu stvar proveri. Ispitaj još bar tri čoveka. Za te ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Beserovca i Živorada Pajića, pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti, onda najviše zakoljite: u Jasenici 3, Popučke 2, Garić 2, Grabovica 2, konja pastuva od Zakića mi dovedite, a za njega zna Stanimir. Mene ćeš naći tek drugi dan Uskrsa u večer u Lekovicama kod Stanoja. Nemoj se vraćati dok zadatak ne svršiš. Želim iskreno da praznik Hristovog voskrsenja dočekate svi zdravi. Doviđenja. Pozdravite mi sve, a tebe najviše pozdravlja tvoj čika Pera – napisao je.

Iako je službeno bio podređen vođi četničkog pokreta, Draži Mihailoviću, Kalabić je i tamo bio zloglasan zbog okrutnosti. Čak i njegovi podređeni zabrinuto su pisali Mihailoviću i preklinjali ga da zaustavi Kalabića i njegove koljače.

84675aafe5424d304a05

Var(ošicu) Stragare upalili su zato što su od prvog do poslednjeg bili svi pijani. To je bilo prvo dijelo Kalabića, čim je stupio na tlo svoje teritorije. A sad zbog njihova pijančenja, i ludih glava ispašta jadan napaćeni srpski narod. Svaki dan kuluče obadva sreza, i ništa ne mogu da učine opet. Što je najgore isjekoše svu državnu, Manastirsku i opštinsku šumu Rudnika. Narod kuka i plače, vapije za pomoć – napisao jedan od članova zapovjedništva Gorske garde krajem 1943. godine.

Gotovo očajnički ovaj časnik piše Draži:

– Ja Vas Dragi Čika Dražo razumijem gdje se i u kakvoj situaciji nalazite, ali ipak preduzmite kakve bilo mjere.

Ozna sve dozna

Nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, Kalabić se skrivao u ruralnim krajevima Srbije sve dok ga zloglasna Ozna nije uhvatila krajem 1945. godine. Službene vlasti kasnije su govorile da je Kalabić otvoreno nudio saradnju Ozni u zamjenu za imunitet od kaznene odgovornosti.

Stav vlasti kaže da je Kalabić iskoristio svoja poznanstva kako bi namamio u klopku četničkog vođu Mihailovića. Draža je uhapšen negdje u martu 1946. godine i tek nekoliko mjeseci kasnije je strijeljan.

Kalabićeva sudbina ostala je nepoznata. Službeni arhivi ne bilježe ni presudu ni datum smaknuća, a ni mjesto smaknuća. Informacije iz druge ili treće ruke govore da je Kalabić ubijen nekoliko mjeseci nakon Mihailovića, a službeno je proglašen mrtvim tek 2011. u izvanparničnom postupku,piše Express.hr.

 

(Global CIR/RSE/Express)

 

Komentiraj