MEGA-PROJEKT MODERNIZACIJE RUSKE VOJSKE: U razvoj novog i ‘pametnog oružja’ Putin ulaže 300 milijardi dolara, ovo su najjači aduti…

Novi program naoružanja ruske vojske podrazumijeva odustajanje od modernizacije zastarjele tehnike, priopćio je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin. Prema njegovim riječima, modernizirat će se ograničen broj sredstava koja imaju potencijal biti sastavni dio suvremene i vrlo moćne ruske borbene mašinerije, kakva se planira u narednom desetljeću.

Modernizacija kao takva neće biti u fokusu ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Novi ciklus podrazumijeva razvoj i proizvodnju potpuno nove borbene tehnike, piše RBTH.

Mali, ali teško naoružani “nabildani” brodovi

Pametno oružje, automatizirani sustavi upravljanja, sofisticirana sredstva veze i izviđanja u velikoj će mjeri reducirati ljudski faktor u izvođenju borbenih djelovanja i povećati prije svega učinkovitost ruske vojske. Posebno se to odnosi na razvoj kopnenih automatiziranih postaja i bespilotnih letjelica. Paralelno s tim, aktivno se obnavlja i skupina vojnih satelita, a nije zapostavljena ni mornarica koja dobiva nova borbena sredstva, značajno većih mogućnosti nego ranije.

Novi program opremanja ruske vojske ravnomjerno će se disprezirati na sve njezine rodove: kopnenu, zračno-svemirsku vojsku i mornaricu. U tom opremanju prioritet će biti integracija “pametnih” borbenih sustava u gotovo sve “pore” ruskih oružanih snaga. Što se tiče konkretno mornarice, naglasak će biti na konstruiranju malih ali teško naoružanih “nabildanih” brodova, poput fregate, korvete itd.

Prema Rogozinovim riječima, Rusija je započela s razvojem perspektivnog strateškog bombardera (PAK DA) koji bi trebao ugledati svjetlo dana između 2023. i 2024. godine. Pored toga, postoje i ozbiljni planovi da se započne s razvojem novog nosača zrakoplova, i da se krene u njegovu praktičnu realizaciju. Međutim, ovo ovisi o potrebama vojske.

U svakom slučaju, osnovni zadatak novog programa naoružanja koji bi se trebao realizirati do sredine sljedećeg desetljeća jest da se potencijalna agresija na Rusiju odbije sa što manje angažiranih snaga, koje će međutim, imati dramatično veći stupanj brzine i primjenjivog intelekta.

Planirano je da novi ciklus opremanja ruske vojske novim tipovima borbene tehnike i naoružanja započne 2018. godine. Njegova dužina je oročena na 7 kalendarskih godina, tj. trebao bi biti okončan do kraja 2025. godine. Za ovakav mega-projekt su osigurana i adekvatna financijska sredstva koja iznose vrtoglavih 17 trilijuna rublja (negdje oko 300 milijardi dolara).

Za opremanje jedinica kopnene vojske je izdvojena četvrtina cjelokupnog iznosa, što je povećanje od čak 100 posto u odnosu na tekući ciklus koji je započeo još 2010. godine.

Sustavi protuelektronske borbe i visokoprecizno oružje

S ovako projektiranim proračunom gotovo je izvjesno masovno opremanje ruskih udarnih sastava tenkovima nove generacije T-14 “Armata” i teškog oklopnog transportera T-15, također izgrađenog na borbenoj platfotmi “Armata”. Tu su još i borbena oklopna vozila nove generacije BMP “Kurganec” i BTR “Bumerang”.

Ruski vojno-industrijski kompleks će se u novom programu opremanja ruske vojske (2018.-2025.) fokusirati na razvoj i proizvodnju “intelektualnih borbenih sustava” koji podrazumijevaju moderne sustave veze, izviđanja, upravljanja, sustave protuelektronske borbe, visokoprecizno oružje itd.

Naglasak će biti na opremanju taktičkih jedinica pješaštva, zračnodesantnih trupa, jedinica za specijalne namjene s velikom količinom bespilotnih letjelica i kopnenim kompleksima različitog tipa.

 

(Global CIR/RBTH)

Objavljeno u:

Komentiraj