CRNADAK SA SAVJETNIKOM ZA SIGURNOST ANGELE MERKEL: Za regiju važan nastavak i intenziviranje ‘Berlinskog procesa’

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je danas na Osmoj konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta u Berlinu. Glavne teme Konferencije bile su ekonomski razvoj regiona, poboljšanje ekonomskih odnosa i reforme u oblasti vladavine prava.

Šef bh. diplomatije u svom izlaganju na temu ekonomskog razvoja zapadnog Balkana istaknuo je da je za regiju vrlo važan nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa kao podrška Evropske unije infrastrukturnim projektima s ciljem povezivanja regije u području prometa i energije, što će pridonijeti većoj atraktivnosti regije za ulaganja.

Također je napomenuo da samo snažne regionalne veze temeljene na međusobnoj političkoj i ekonomskoj saradnji i razumijevanju, bi gurnule zapadni Balkan naprijed i učinio svoj razvoj samoodrživim.

Kako bi se ponovno pokrenuo proces reformi na zapadnom Balkanu, EU treba, smatra Crnadak, ojačati svoj angažman u regiji pružanjem privrednih prilika lokalnom stanovništvu.

Za građane privredni rast i realizacija različitih infrastrukturnih projekata predstavljaju značajan i konkretan dokaz o prednostima koje integracije u EU i regionalna saradnja mogu donijeti u naše zemlje, poput mosta u Gradišci i drugih sličnih projekata – naveo je bh. ministar.

Sudionicima Panela poručio je da je potrebno poslati poruku vladama i stanovništvu zapadnog Balkana, što EU može ponuditi u politički relevantnom vremenskom razdoblju, a ne, kako je rekao, zadržati iluzorna i nerealistična obećanja o mogućim datumima za njihovo puno članstvo.

EU mora ponuditi konkretne, realistične korake ka privrednoj integraciji zapadnog Balkana – istakao je Crnadak.

On se tokom konferencije, susreo s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom.

U nastavku posjete Berlinu, planirani su susreti Crnatka sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnost u Kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel Christophom Heusgenom, predsjedavajućim Odbora za Evropu Guntherom Krichbaumom, predsjedavajućim Odbora za vanjsku politiku Norbertom Röttgenom i predsjedavajućom Parlamentarne grupe Bundestaga za BiH Marieluise Beck.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj