PRITISAK NA VUČIĆA OD PRVOG DANA! Proevropska opozicija, koju pomažu Rusi, izašla na proteste – šta se dešava u Srbiji?

Učesnici protesta protiv  navodnog “autokratskog režima Aleksandra Vučića” krenuli su večeras sa Trga Republike u šetnju centralnim ulicama Beograda, dok se portalima i društvenim mrežama proširila vijest o vraćanju velike pošiljke mesa iz Rusije, a sve na dan Vučićeve inauguracije i uoči izbora u Beogradu.

Saobraćaj na Terazijama je zatvoren, a učesnici šetnje nose transparente na kojima piše “Car je go”, “Aleka za maršala”, “Sloboda medijima”, “Narod ne zaboravlja”, “Ujedinjeni protiv diktature” kao i zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana.

Među okupljenima su i predsjednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kandidat na izborima za predsjednika Srbije Vuk Jeremić, lider Pokreta za zdravu Srbiju Milan Stamatović, bivša predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, kao i brojni poslanici Demokratske stranke.

Kako su novinarima uoči početka skupa kazali Saša Janković i Boris Tadić, današnje okupljanje na Trgu Republike predstavlja protest protiv “nedemokratskog i autokratskog režima”.

Danas smo vidjeli navodnu inauguraciju koja nije pokazala ništa novo osim da je car promjenio odjelo. U Srbiji postoje dva puta, jedan u kojem društvo vode Vučić i njegov SNS a to je put diktature i uništavanja slobode, a drugi je put slobode i demokratije za koji se zalažu ljudi koji su danas okupljeni na Trgu Republike – kazao je Janković.

Lider SDS-a i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je da mu je “čast” što je sa građanima i opozicionim liderima na Trgu Republike i ocjenio da je “došlo vrijeme da se opozicija u Srbiji ujedinji”.

Izbori za Beograd bi mogli biti prilika za ujedinjenje opozicije, što bi mogla biti prva pretpostavka kraja autokratskog režima Aleksandra Vučića – kazao je Tadić koji je poput Jankovića, izrazio očekivanje da će danas iskazano jedinstvo opozicije, biti građeno i u narednom periodu.

Skup protiče bez incidenata i bez vidljivog prisustva policije.  Uoči protesnog skupa, iz opoziconih stranaka su pozvali građane da se mirno “suprotstave političkom nasilju kojim Vučićev režim već pet godina unazađuje Srbiju i urušava osnovne temelje demokratije u državi”. Protest su podržali i predstavnici Hrvatskog građanskog saveza, Šumadijske regije, Mađarskog pokreta, Novog Pokreta iz Novog Pazara i udruženja Protiv diktature – prenosi Beta.

Srpska napredna stranka pozvala je ranije sve svoje pristalice da ne podliježu provokacijama i da mirno i dostojanstveno daju podršku Vučiću. “Saša Janković i njegova družina pokušavali su na sve moguće načine da izazovu nemire i nestabilnost u Srbiji i za vreme predizborne kampanje, i tokom izbornog dana, a od trenutka kada su shvatili da nisu uspeli da prevare građane Srbije, čine sve kako bi došlo do krvoprolića na ulicama”, stoji u saopćenju.

Podsjetimo, Vučić je ranije danas i zvanično preuzeo dužnost predsjednika Srbije te najavio nastavak evropskog puta i početak unutrašnjeg dijaloga o kosovskom pitanju.

Rusija vratila 13,6 tona junetine u Srbiju

Ruska fitosanitarna inspekcija (Rosseljhoznadzor) vratila je u Srbiju više od 13,6 tona svježe junetine bez kostiju koja je stigla u Kalinjingradsku oblast, prenose ruski mediji. Kako se navodi, prema deklaraciji je junetina zaražena kožnim virusom kojim obolijeva rogata stoka uvezena iz fabrike proizvođača broj 491 iz Srbije, što srbijanske vlasti negiraju tvrdeći da se radi o proceduralnim problemima. Međutim, budući da je vijest lansirana u trenutku Vučićeve inauguracije na kojoj je najavio snažniji zamah na putu ka EU, mediji spekulišu da se radi o jednoj vrsti pritiska.

U skladu sa ukazom Rosseljhoznadzora od 22. jula 2016. godine, zbog registracije izvora tog virusa na teritoriji Srbije, uvedena su privremena ograničenja na uvoz mesa rogate stoke iz Srbije.  U aprilu 2014. godine zbog pronalska štetnih materija u mesu, Rosseljhoznadzor je uveo pojačanu laboratorijsku kontrolu za proizvodnju srpskog preduzeća broj 491 (kompanija Big bul iz Bačinaca kod Šida), pišu ruski mediji.

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije Beti je danas rečeno da meso iz Rusije nije vraćeno zbog toga što je zaraženo, već zbog administrativnih procedura.  “Meso nije zaraženo nikakvim virusom, već je pošiljka vraćena zbog toga što dokumentacija nije bila usaglašena sa ruskim propisima”, naveli su u Upravi.

Gdje su MIG-ovi?

Još jedna vrsta pritiska na Vučića da okrene ploču i krene pute euroazijskih integracija, umjesto priključenja EU, jeste odugovlačenje sa isporukom MIG-ova, gdje je već nekoliko puta probijen dogovoreni rok. Stiče se utisak da neko u Rusiji srbijanskog predsjednika želi napraviti ‘lažovom’, što opozicija već uveliko forsira kada je riječ o MIG-ovima.

‘Jedna služba sa Zapada’

Međutim, sa druge strane na današnjim protestima vidimo  dosta stranačkih lidera, od krajnje desnice, preko centra do navodnih lijevih opcija. Teško je zamisliti da ih je sve ujedinila Rusija u borbi protiv EU, jer se dobar dio njih deklarativno zalaže za EU integracije. Očigledno je da ključnu ulogu u organizaciji protesta ne igraju anti EU rusofili, već neka druga antiunionistički nastrojena obaviještajna struja čije prste možemo primijetiti u posljednjim dešavanjima  u Hrvatskoj, BiH,  Makedoniji, Kosovu i Albaniji.

Sam srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je kazao kako za nemile događaje u makedonskom Sobranju, ali i za sve ono što se desilo prije i poslije toga, odgovornost snosi jedna zapadna obavještajna služba.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj