ŽELE RASPOREDITI TRUPE NA KURILSKIM OSTRVIMA! Putin: Ako Sjeverna Koreja prekine svoj nuklearni program, SAD će naći drugi razlog za proširenje THAAD-a

Predsjednik Rusije je kazao da će SAD pronaći razlog za proširenje THAAD-a, čak i ako Sjeverna Koreja prekine svoj nuklearni program. Širenje američke protivraketne odbrane podstiče trku u naoružanju, smatra Vladimir Putin.

On je podsjetio da Rusija reaguje na nagomilavanje snaga u blizini svojih granica. Naglasio je da je demilitarizacija Kurila realna, ali to nije dovoljno. Potrebno je smanjiti napetost u svim regionima.

Rusija razmišlja kako da neutrališe prijetnje na prilazu svojim granicama, uključujući i na Kurilima. „Ako bi Kurili pripali Japanu, pojavila bi se mogućnost da se tamo rasporedi američka vojska“, upozorio je on.

Prema njegovim rečima, to proističe iz dogovora i potpisanih protokola.

Ne pokazuju nam ih, ali mi znamo cijeli njihov sadržaj. Neću detaljisati, iako su mi ti detalji poznati. Međutim, postoji mogućnost raspoređivanja američke vojske na toj teritoriji“, rekao je Putin.

Kina zahtijeva ukidanje THAAD-a

Kina je ponovo pozvala Južnu Koreju na ukidanje američkog raketnog štita THAAD. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Šuang je iznio primjedbe tokom dnevne konferencije za novinare.

Operativnost tog sistema razbjesnila je Kinu, koja strahuje da će njene balističke mogućnosti biti ugrožene i tvrdi da se time remeti sigurnosna ravnoteža u regionu.

“Protivimo se upotrebi THAAD sistema u Južnoj Koreji i pozivamo relevantne strane da odmah zaustave upotrebu. Čvrsto ćemo preduzeti potrebne korake da odbranimo svoje interese“, izjavio je Šuang.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj