DOK IRAČKE SNAGE NAPREDUJU UZ SIRIJSKU GRANICU: Satelitske snimke razotkrile američku bazu na jordansko-sirijskoj granici; SAA presjekla glavni put snabdijevanja DAIŠ-a od Halepa do Rake

Najnovije satelitske slike uslikane na  jordansko-sirijskoj granici pokazale su američku bazu lociranu na 18 kilometara istočno od sirijskog graničnog prijelaza Tanf koji južnije vodi do Iračkog Al-Anbara.

Prošlog mjeseca, američko vazduhoplovstvo napalo je kolonu SAA i milicija koje ju podržavaju u jugoistočnom dijelu Homsa, međutim i dalje nije sigurno da li su korišteni helikopteri sa slike da se izvede taj napad.

Amerikanci i njihovi Jordanski saveznici uporni su u cilju da zadrže svoje snage u blizini Tanfa, bez ozira na stav Damaska koji ne želi bilo kakvo prisustvo koalicije kod njihovih granica.

Sirijska Armija  presjekla glavni put snabdijevanja DAIŠ-a od Halepa do Rake

 

Sirijska Arapska Armija (SAA) jučer je značajno napredovala u jugoistočnom dijelu Halepa oslobodivši nekoliko sela koje su više od 3 godine bile pod kontrolom DAIŠ-a. Uz podršku Ruskog vazduhoplovstva, SAA Tigar jedinice započele su dan oslobodivši 8 sela u jugozapadnom dijelu ravnica Maskane.

Time je  SAA je napredovala do glavnog puta Raka-Maskana koji važi za glavni pravac snabdijevanja DAIŠ-a u istočnom Halepu. Kako je SAA napredovala u tom području, teroristiisti su bili primorani da napuste svoje položaje i povuku se ka jugoistoku kako bi izbjegli direktan sukob sa SAA.

Posljednjim napredovanjem Sirijske Arapske Armije u jugoistočnom Halepu, SAA bi trebala da stigne do ključnog dijela Maskane u sljedećih 5 dana.

Napredak iračkih snaga uz sirijsku granicu

Provladine Narodne mobilizacijske jedinice (Hashd Al-Sha’abi) nastavile su svoje terenske operacije duž sirijske granice, u subotu, usmjerene na posljednje pozicije DAIŠ-a u blizini ključne četvrti Ba’aj.

Uz pomoć iračkih ratnih zrakoplova, Narodne jedinice za mobilizaciju (PMU) uspjele su osloboditi Al-Risalah nakon kratke bitke s DAIŠ-em u subotu ujutro.

Uz ovaj najnoviji napredak, iračke oružane snage sada su u mogućnosti da uđu u Ba’aj Distrikt po prvi put otkad su se povukli s tog područja u 2014. godini.

 

(Global CIR/AMN)

Komentiraj