MINISTAR VANJSKIH POSLOVA UAE: Nema pregovora s Katarom, moguća upotreba sile

Ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash rekao je da “nema o čemu da se pregovara s Katarom”, koji je u središtu diplomatske krize u Persijskom zalivu.

Ministar vanjskih poslova UAE: Nema pregovora s Katarom, moguća upotreba sile

Gargash je u jednom od rijetkih intervjua za agenciju Associated Press rekao da su sve opcije otvorene, uključujući i upotrebu sile. On je pozdravio napore emira Kuvajta da posreduje zbog riješavanja krize s Katarom, koji su susjedi izolovali, ali nije želio da odgovori na pitanje da li će to UAE prihvatiti.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Jemen i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose s Katarom i potpuno su izolovali tu zemlju zbog, kako su rekli, podrške ekstremističkim grupama Hamasa i Muslimanskog bratstva te odnosa s Iranom.

Šef saudijske diplomatije: Katar je “bratska država”, ali…

Šef saudijske diplomatije izjavio je u srijedu da je Katar “bratska država” i da su kaznene mjere protiv tog emirata dobro smišljene s namjerom da se prekine njegova podrška ekstremistima. Obraćajući se novinarima u Berlinu, saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir također je izjavio da se moraju učiniti napori na rješenju sukoba unutar Zalivskog vijeća za saradnju.

– Mi smatramo Katar bratskom državom, partnerom – izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom. – Katar, međutim, mora poručiti svojim prijateljima i svojoj braći kada čini ispravne stvari i kada čini pogrešne stvari – kazao je.

Jubeir je izjavio da je “Katar godinama poduzimao mjere podrške određenim organizacijama”.

– To je osuđivano u prošlosti, ali nažalost nismo naišli na odgovarajuću saradnju na tom polju i to je razlog zašto smo poduzeli ove mjere – kazao je Jubeir. Dodao je da su te mjere “u interesu Katara i u interesu stabilnosti i sigurnosti u regiji”.

– Nadamo se da će naš bratski Katar sada poduzeti prave mjere u cilju okončanja krize – kazao je. Katar je sklopio nekoliko regionalnih savezništava nezavisno od država iz Zalivskog vijeća za saradnju, izazivajući optužbe iz Saudijske Arabije i njenih saveznica da služi iranskim interesima, prenosi AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj