DVA TERORISTIČKA NAPADA U TEHERANU: Naoružani teroristi napali iranski parlament i mauzolej lidera revolucije, 12 osoba poginulo

Iranska novinska agencija IRNA saopštila je da je 12 osoba ubijeno, 42 ranjeno u današnjem napadu na parlament Irana i mauzolej imama Homeinija. Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa DAIŠ.

Tzv. “Islamska država” preuzela je danas odgovornost za napade na zgradu iranskog parlamenta i mauzolej imama Homeinija u Teheranu, javila je agencija Amak, koja je pod kontrolom džihadista. “Borci `Islamske države` napali su Homeinijevo svetilište i iranski parlament u Teheranu”, navodi se u izvještaju. 

Šef antiterorističkog odjeljenja pri Ministarstvu za obavještajne poslove izjavio je da je spriječen treći teroristički napad i da je bilo hapšenja, prenijela je državna stanica IRIB. Ministarstvo je zatražilo od građana da izbjegavaju sistem javnog saobraćaja.

U Teheranu je počeo vanredni sastanak iranskog Savjeta bezbjednosti nakon terorističkih napada u parlamentu i mauzoleju imama Homeinija. Zvaničnik Savjeta Ali-Reza Mahdavi Šahrudi rekao je da će tema sastanka biti ovi teroristički napadi. U dva odvojena koordinisana napada, dvije grupe naoružanih ljudi pucale su na poslanike u parlamentu i na ljude u mauzoleju u centru Teherana, javila je agencija IRNA. IRNA navodi da su u napadu u parlamentu učestvovala četvorica napadača i da je jedan uhapšen. Napadači su nosili dva “kalašnjikova” i jedan pištolj.

Iranska državna televizija IRIB javila je da je okončana kriza u parlamentu u Teheranu, u koji su danas upali naoružani napadači i počeli da pucaju, a da su četiri napadača ubijena. Najmanje 12 osoba je stradalo u napadima u Teheranu, dodaje ta televizija pozivajući se na iranskog zvaničnika, koji nije imenovan.

“Bezbjednosne snage provjeravaju da li ima bombi i čiste zgradu”, navodi ta televizija, prenosi Rojters. Prethodno je zamjenik iranskog ministra unutrašnjih poslova Mohamad Hosein Zolfagari rekao da su bezbjednosne snage opkolile napadače koji su upali u parlament u Teheranu rano jutros.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj