TRUMP TRAŽIO PREKID ISTRAGE O FLYNNOVIM VEZAMA SA RUSIMA! Comey: Rekao mi je ‘trebam lojalnost’, odgovorio sam mu ‘od mene ćete uvijek imati iskrenost’

Otpušteni šef FBI, James Comey, javnosti je otkirio da je Donald Trump na njega vršio pritisak da zatvori istragu o vezama savjetnika sa Rusijom. Trump je pitao Comeya da odbaci istragu o nekadašnjem savjetniku državne sigurnosti generalu Michaelu Flynnu, kaže se u Comeyovom prvom pismenom svjedočenju.

Nadam se da jasno vidiš da ovo trebaš pustiti, trebaš pustiti Flynna”, navodno je predsjednik rekao Comeyju u Bijeloj kući u februaru. “On je dobar momak. Nadam se da ćeš pustiti ovo.” Comey, kojeg je kasnije Trump otpustio, piše da je on to shvatio kao da je predsjednik od njega tražio da odbaci istragu o Flynnu, intervencija koju je smatrao ‘veoma zabrinjavajućom’.

Comeyjeva zvanična izjava je objavljena u srijedu, dan prije njegovog dugoočekivanog pojavljivanja pred Savjetodavnim odborom Senata na Capitol Hillu. Na sedam stranica, on nudi intrigantne detalje o svojim privatnim konverzacijama sa Trumpom, uključujući i telefonski poziv od 30. marta u kojem ga je Trump upitao šta može učiniti da ‘odagna sumnje’ u istrazi o Rusiji.

Trump je zahtjevao opravdanje. Marc Kasowitz, advokat koji ga predstavlja u istrazi o Rusiji u svojoj izjavi kaže: “Predsjednik je zadovoljan da je G-din Comey potvrdio njegove privatne navode da nije pod bilo kakvom istragom u bilo kakvom ispitivanju o Rusiji. Predsjednik se osjeća potpuno opravdanim.  Željno iščekuje nastavak rada na svojoj agendi.”

Trump mi je rekao: ‘Ja trebam lojalnost, nadam se da možeš pustiti Flynna’

Pojava dokumenta postat će sigurno fokusom istrage o tome da li je Trump kriv za ometanje istrage i pravde, optužbe koje bi mogle pokrenuti njegov opoziv. U njemu se govori i o večeri od 27. januara, kada mu je Trump u nekoliko navrata rekao: „Ja trebam lojalnost“, a kako smo naveli i telefonskom razgovoru u kojem Trump Comeya pita da ‘odagna sumnje’ u istrazi o Rusiji.

U međuvremenu, 14. februara, Comey se prisjeća sastanka iz Ovalnog ureda sa grupom zvaničnika koji su potom zamoljeni da napuste prostoriju. On piše: „Kada su se vrata pored starog sata zatvorila, a mi ostali sami, predsjednik je počeo govoreći: „Želim razgovarati o Mikeu Flynnu“. Flynn je dan prije toga podnio ostavku. Predsjednik je tada rekao kako Flynn nije ništa loše učinio kada je razgovarao sa Rusima, ali ga je morao pustiti jer je obmanuo potpredsjednika. Dodao je da ima i druge brige u vezi sa Flynnom, ali nije specificirao koje. Predsjednik je potom počeo komentirati problem curenja povjerljivih informacija – zabrinutost sa kojom sam se slagao i još uvijek se slažem.“

Nakon kratkog prekida, Trump je nastavio. „Predsjednik se potom vratio na temu Mike Flynna, rekavši: „On je dobar momak i prošao je kroz mnogo toga.“ Ponovio je da Flynn nije učinio ništa loše u svojim pozivima Rusima, ali da je obmanuo porpedsjednika. Potom mi je rekao: „Nadam se da možeš jasno vidjeti da ovo pustiš, da pustiš Flynna. On je dobar momak. Nadam se možeš ovo pustiti.“ Ja sam rekao samo da je ‘on dobar čovjek. (U suštini, ja imam pozitivna iskustva sa Mike Flynnom u vrijeme kada je on bio direktor Obavještajne agencije odbrane dok sam ja počinjao svoju karijeru u FBI-u). Nisam rekao da bi mogao ‘ovo pustiti’.

Comey dodaje da je odmah napravio neklasificirani memo konverzacije o Flynnu te da je o tome razgovarao sa starijim vodećim ljudima FBI-a. „Shvatio sam to kao da je predsjednik od mene tražio da odbacim bilo kakvu istragu o Flynnu kada su u pitanju lažne izjave o njegovim razgovorima sa ruskim ambasadorom u decembru. Nisam to shvatio kao da je predsjednik govorio o proširenju istrage na Rusiju ili mogućoj vezi sa kampanjom. Možda griješim, ali naveo sam ga da se fokusira na ono što se upravo desilo sa Flynnovim odlaskom i kontroverzom o izvještajima o telefonskim razgovorima. Bez obzira na to, bilo je veoma zabrinjavajuće, s obzirom na ulogu FBI-a kao nezavisne istraživačke agencije.“

Detaljno opisujući drugu ‘kritičnu’ scenu, Trump je pozvao Comeya na večeru u Bijelu kuću 27. januara, prilikom koje je direktora FBI da mu obeća svoju ličnu lojalnost. “Ostala smo samo nas dvojica, sjedeći za ovalnim stolom u sredini Zelene sobe. Dva konobara mornarice su nas čekala, ulazeći samo kako bi servirali hranu i piće,“ piše Comey.

Trump je počeo konverzaciju upitavši Comeya da li želi zadržati svoj posao, što je direktor FBI-a smatrao čudnim jer je predsjednik već prilikom ranijih razgovora govorio kako želi da Comey ostane.

U svojoj izjavi, Comey jasno navodi da je Trump tražio način da izvrši na njega pritisak. „Moj instinkt mi je govorio da je razgovor jedan na jedan i pretvaranje da je to prva diskusija o mojoj poziciji značio da je večera bila, barem jednim dijelom pokušaj da me pita u vezi mog posla i da stvori neku vrstu patronažne veze“, rekao je Comey. „To me veoma zabrinulo, s obzirom da FBI tradicionalno ima nezavisni status od izvršne vlasti.

Comey kaže da je imao namjere ostati do kraja svog desetogodišnjeg mandata, te da se pokušao oduprijeti Trumpovim pokušajima da stekne prednost. „A onda, jer me namještaljka činila uznemirenim, sam dodao da nisam ‘pouzdan’ u onom kontekstu kojim govore političari, ali da uvijek može računati na mene kada je u pitanju govorenje istine. Rekao sam i da nisam ni na jednoj političkoj strani i da na mene ne može računati u tradicionalnom političkom smislu, što je stav koji je u najboljem interesu njega kao predsjednika.

“Nekoliko trenutaka kasnije predsjednik je rekao: „Meni je potrebna lojalnost, ja očekujem lojalnost.“ Nisam se pomjerio, ni odgovorio, niti sam promijenio izraz lica tokom neugodne tišine koja je nastala nakon toga. Jednostavno smo u tišini gledali jedan drugog.“

Comey mu je odgovrio: ‘Od mene ćete uvijek imati iskrenost’

Kasnije tokom razgovora, Trump je ponovo pokušao rekavši Comeyu: „Ja trebam lojalnost.“ Comey mu je odgovrio: „Od mene ćete uvijek imati iskrenost“. Trump je odgovorio: „To je ono što želim, iskrenu lojalnost.“

Comey piše: „Napravio sam pauzu, a onda rekao „Dobit ćete to od mene.“ Kako sam napisao u memorandumu koji sam napravio odmah nakon večere, moguće je da smo frazu ‘iskrena lojalnost’ shvatili na različite načine, ali sam odlučio da ne bi bilo produktivno da nastavim dalje. Termin – iskrena lojalnost – pomogao je da zaustavim veoma neugodan razgovor, a u svojim objašnjenjima sam jasno rekao šta od mene može očekivati.“

Izjavom je opisano i kako je Trump pozvao Comeyja u FBI, 30. marta, govorivši o istrazi Rusije kao „problemu“ koji utiče na njegovu sposobnost vladavine. Odnosilo se to na pohotni dosije koji je sačinio bivši oficir britanske obavještajne službe. Comey piše: „Rekao je kako on nema ništa sa Rusijom, kako nije imao nikakve veze sa ruskim prostitutkama i kako je uvijek pretpostavljao da ga se prisluškuje dok je u Rusiji. Pitao me je šta možemo učiniti da ‘odagnamo sumnje’. “Odgovorio sam da vršimo istragu što brže možemo i da bi bilo od velike koristi da ništa ne pronađemo i da uradimo valjano svoj posao. Složio se s tim, a onda opet napomenuo kakve mu to probleme zadaje.“

Posljednji put kada je Comey razgovarao sa Trumpom bilo je telefonom 11. aprila, kada je Trump ponovio svoj zahtjev da Comey javno kaže kako predsjednik nije pod bilo kakvom istragom, ponovo se žaleći na problem koji visi nad njegovim predsjedavanjem i koji ga sprječava u vršenju svog posla. Comey je rekao Trumpu da bi zahtjev trebao ići putem ministarstva pravde. Trump je odgovorio: „Jer sam ti bio veoma lojalan, veoma lojalan; imali smo onu stvar, znaš“. Comey kaže kako nije odgovorio niti upitao šta predsjednik misli pod ‘onom stvari’.

Manje od mjesec dana kasnije, 9. maja, Trump je dao otkaz Comeyu. Direktor FBI je za otkaz saznao kada se vijest pojavila na ekranu u vremenu dok je držao govor u područnom uredu FBI-a u Los Angelesu.

Reakcije na svjedočenje

U srijedu je Richard Burr, predsjedavajući Savjetodavnog odbora, rekao novinarima na Captol Hillu da je shodno dogovoru sa Comeyem, njegovo svjedočenje objavljeno unaprijed. Burr, koji se pojavio iza zatvorenih vrata u srijedu je rekao da je Comeyjevo svjedočenje dobio nekoliko minuta ranije. „Iz onoga što sam pročitao smatram da ništa loše nije urađeno“, rekao je senator iz Sjeverne Caroline. „Ali ću to uporediti sa verbalnim svjedočenjem i ‘izvagati’ sa dokazima dosadašnje istrage.”

Senatori su bili usred odlučujućeg glasanja, kada su se pojavile vijesti o Comeyjevim primjedbama. Senator John McCain iz Arizone kaže da je njegovo prvo shvatanje objave veoma „uznemirujuće“, iako još uvijek ne želio reći da se radi o ‘ometanju pravde’. “Kako sam i sumnjao….mislim da će ovdje biti još mnogo toga prije nego sve završi“,  rekao je McCain. Adam Schiff, deomkrata u savjetodavnom odboru kaže da Comeyjevo svjedočenje potvrđuje ‘mnoštvo mučnih navoda u vezi sa Trumpovim ponašanjem’.

“Dva navoda se ističu“, objasnio je u izjavio. „Predsjednik je pokušao dobiti obećanje lojalnosti od direktora FBI-a tokom razgovora o tome da li će direktor uopće zadržati svoj posao. A kao drugo, predsjednik je efektivno propitivao direktora da odbaci istragu o njegovom bivšem savjetniku za državnu sigurnost.“

“Kongres sada mora odlučiti da li je odbijanje direktora da uradi bilo šta od toga – ili da li je bilo kakva druga radnja miješanja ili opstrukcije u bilo koji dio istrage o Rusiji – ultimativno dovela do Comeyjevog otkaza.“

 

(Global CIR/Guardian/net.hr/FTV)

Objavljeno u:

Komentiraj