(VIDEO) MOĆ RATNE PROPAGANDE: Ovaj američki film pohvalio je Gebels, a Čerčil je tvrdio da vrijedi kao 50 razarača

Vinston Čerčil je za značajan doprinos u pobjedi nad Nijemcima u Drugom svjetskom ratu pohvalio – jedan film. “Gospođa Miniver” je drama koja je imala veliki uticaj na svijest Amerikanaca i promjenu njihovog odnosa prema Hitleru i nacistima”, rekao je Čerčil nakon rata.

“Mi ćemo doći i bombardovati vaše gradove. Sravnit ćemo vas sa zemljom”.  To su bile riječi koje je izgovorio jedan glumac u filmu, a koji je glumio uhvaćenog njemačkog pilota. Ali, upravo je zbog tih riječi film u američke domove uspio unijeti djelić užasa u pomalo uspavanu Ameriku čiji su stanovnici duže vrijeme živjeli u mraku i izolaciji, odnosno nisu bili previše svjesni šta se zaista događa u Evropi.

“Gospođa Miniver” se u bioskopima počela prikazivati 1942. godine, kada je svijet već bio u najžešćem ratu protiv nacista. Taj je film važan iz još jednog razloga, a to je što je sa njim započeo zaokret u politici Holivuda, koji se do tada snažno opirao učestvovanju u filmskoj propagandi protiv nacista.

“Holivud je tada bio leglo ulizica i kukavica. Stalno su igrali dvoličnu igru, sve dok nije postalo potpuno jasno da Amerika ne može cijeli rat sjediti kao rezervni igrač na klupi”,  izjavio je filmski kritičar Dejvid Tompson.

Gospođa Miniver” je zapravo melodrama, ali ju je režiser Vilijam Vajler pretvorio u ratnu dramu. Vajler je rođen u Francuskoj i jako je dobro znao šta Hitler radi po Evropi, pa je odlučio prepraviti scenario. “Nisam smio biti ‘mekan’. Bio sam jako zabrinut zbog potpune izolacije Amerikanaca, koji su živjeli kao da se ništa ne događa i odlučio sam napraviti pravi propagandni film. To je priča  o porodici koja živi mirnim životom u SAD-u, ali nakon što otac i sin odu u rat, žena ostaje sama. Potom se u njihovom gradu pojavljuje njemački padobranac i ona se sa njim mora sama boriti”, rekao je Vajler.

Mijenjajući originalni scenario, režiser je od simpatičnog i prijateljskog njemačkog vojnika napravio agresivnog okupatora. “On je lik vojnika pretvorio u ono što su njemački vojnici i bili – hladnokrvni nacisti“, rekao je Tompson. Nakon ovog filma, pojavila su se i druga ostvarenja s propagandom protiv Hitlera i njegovih zločina, a možda najpoznatiji je “Diktator” Čarlija Čaplina.

Savezničke snage prikazivale su “Gospođu Miniver” u bioskopima u Evropi, a predsjednik Ruzvelt je naredio MGM-u da “svaki Amerikanac mora pogledati ovaj film”. Čerčil je za ovaj film rekao da vrijedi kao “50 brodova razarača”. Film je preveden na nekoliko jezika, takođe po naredbi Ruzvelta. Čak su i kopije ovog filma bacane iz aviona na teritoriju koju je Njemačka okupirala, a najuticajniji magazini, kao što je TIME, filmski plakat su objavili na svojim naslovnicama.

Ali, pohvala za film stigla je i od osobe od koje su se to najmanje nadali – ni manje ni više nego od Jozefa Gebelsa, Hitlerovog “genija za propagandu”. Gebels je film nazvao “savršeno odrađenim zadatkom”. “U filmu nećete čuti nijednu ružnu riječ o Njemačkoj ili njenoj vojsci, ali je antinjemačka propaganda savršeno vidljiva. Besprijekorno odrađen posao”, rekao je Gebels o filmu.

(Global CIR)

Komentiraj