ZASTRAŠUJUĆA TAJNA HIMALAJA: Drevni spisi pomogli, gdje je nauka zakazala

Do danas se vjerovalo da razoran zemljotres ne može da ima epicentar u samom vijencu Himalaja, a biografija jednog budisičkog monaha promijenila je mišljenje naučnika.

Ispod Himalaja spava čitav niz rasjeda od kojih neki, duž ovog dvije i po hiljade kilometara dugačkog vijenca, mogu da desetkuju milionske gradove u Pakistanu, Indiji i Bangladešu. Nova studija je pokazala da, suprotno prethodnim vjerovanjima, do razornog zemljotresa i pucanja može doći na bilo kojoj tački planinskog vijenca, a ne samo na obodima.

Butan koji se nalazi na samim Himalajima do danas nije imao nikakve seizmološke zapise, zbog čega su naučnici odlučili da provjere kako je moguće da jedina zemlja koja u cijelosti leži na vijencu nikada nije zabilježila zemljotres.

Dok su istraživali šta se dešava sa rasjedom ispod Butana, naučnici su sasvim slučajno pronašli biografiju budističkog monaha i graditelja hramova Tenzin Lekpai Dondupa. Naučnici su bili zapanjeni kada su otkrili da se u dokumentu detaljno opisuje snažan zemljotres koji je pogodio region u maju 1714. godine.

Frustrirajuće po naučnike, u biografiji nigdje nije navedeno gdje je zemljotres tačno udario. Ipak, potpuno druga studija koja je sprovođena u isto vrijeme, otkrila je da je u periodu između 1642. i 1836. godine došlo do značajnog vertikalnog pomjeranja rasjeda ispod Butana. Kada je autor prve studije Giorgi Hetenji saznao za ovo otkriće, shvatio je da može da odredi tačan epicentar zemljotresa 1714. godine.

(Global CIR/Newsweek)

Komentiraj