TO ĆE BITI NAJVEĆA USLUGA SRBIJI! Tači: Rusija da prizna Kosovo i tako pomogne Srbiji da se oslobodi ‘mita o Kosovu’

Kosovski predsjednik Hašim Tači kaže da bi Rusija priznavanjem nezavisnosti Kosova učinila najveću uslugu Srbiji jer bi joj pomogla da se oslobodi mita o Kosovu. U intervjuu za zagrebački Večernji list, Tači kaže da Albanci shvataju tradicionalno prijateljstvo Rusije i Srbije, te da im to ne smeta.

Zapravo vjerujemo da će Rusija učiniti najveću uslugu Srbiji, priznajući Kosovo i pomažući Srbiji da se oslobodi mita o Kosovu”, naveo je Tači odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija prizna kosovsku nezavisnost. A na pitanje da li Priština održava službene kontakte sa Rusijom, Tači kaže da Moskva ima Kancelariju za vezu u Prištini.

Kosovski predsjednik tvrdi da, uprkos izjavama koje politički lideri u Beogradu daju za unutrašnje dnevno-političke potrebe, sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se već godinama sastaje u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima izgrađenu “fer i konstruktivnu konunikaciju”. “Svi lideri, sve države koje teže EU treba da se ophode i komuniciraju u skladu s vrijednostima na kojima je izgrađena EU. Ne možemo ostati taoci prošlosti, mitova iz prošlosti, neprijateljstava iz prošlosti. Treba se okrenuti budućnosti, izgraditi dobre međususjedske odnose i stabilan mir”, rekao je Tači.

On kaže da to nekada od lidera zahtijeva teške, ali bitne odluke, jer čine jedini put prema EU.

S predsjednikom Vučićem izgradili smo korektnu komunikaciju. U nekim slučajevima, kada je to bilo neophodno, razgovarali smo i telefonom. Pregovori u Briselu nisu laki ni za jednu stranu. Ali, najvažnije je da smo svi opredjeljeni da donesemo dobre odluke za naše zemlje, za građane naših zemalja, bez obzira na to koliko teške i nepopularne mogu izgledati te odluke na prvi pogled i kratkoročno“, rekao je Tači.

Upitan kako bi ocijenio odnose Beograda i Prištine s obzirom na to da su tenzije u ovom trenutku podignute zbog najava formiranje kosovske vojske, Tači kaže da su Kosovo i Metohija i Srbija dvije nezavisne države. Za Briselski sporazum iz 2013. kaže da je to “prvi sporazum o mirovnom riješavanju nesuglasica…nakon cijelog vijeka sukobljavanja”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj