ŠTA SE KRIJE IZA OTVARANJA ‘LIBERALNE DŽAMIJE’ U BERLINU? Neki u ovome prepoznaju rukopis turskog MIT-a

 Seyran Ates, advokatica, spisateljica i aktivistkinja za prava žena, otvorila je u petak u Berlinu ‘džamiju’ koja propovijeda vjerske slobode i jednakosti. To je njen odgovor, kako tvrdi, na povećanje fundamentalizma. “Liberalna” džamija, u kojoj rame uz rame molitvu mogu obavljati muškarci i žene, zvanično je otvorena u Berlinu, u četvrti Moabitu na trećem spratu evangeličke Johannis crkve. Zvaničan naziv joj je “Ibn-Ruschd-Goethe”.

Seyran Ates se prije šest godina doselila u Njemačku i pokrenula ovu ideju, da bi se 16. juna i obistinila. Džamija je dobila ime po islamskom učenjaku, liječniku i filozofu Ibnu Rušdu i njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.  Seyran Ates je za njemački magazin Der Spiegel rekla da je džamija otvorena za sve, osim za one koji nose burku ili nikab. Ona vjeruje da prekrivenost cijelog tijela nema ništa s religijom. 

Dodaje da u Njemačkoj vlada “turski državni islam” te da većina imama ima poremećen odnos prema vjerskoj slobodi, ravnopravnosti spolova i homoseksualnih osoba.  Ona smatra da je tumačenje islama iz prošlosti posljedica toga da su liberalni muslimani u Njemačkoj prepušteni sami sebi. 

Najavljeno je da će vjernici u džamiji imati veću policijsku zaštitu, a da će molitvu predvoditi politologinja iz Švicarske Elham Manea i neurolog iz Oldenburga Mimoun Azizi.  Zbog svog liberalnog stava prema islamu 54-godišnja Seyran Ates je često izložena kritikama, čak i uvredama i prijetnjama.

Povezanost sa turskim službama?

Međutim, vrijeme, mjesto i način na koji je otvorena tzv. liberalna džamija, mnoge su naveli na sumnju da se iza cijelog projekta krije čak i turska obavještajna služba – MIT. Nekoliko statista u potkrovlju Evangelistčke crkve u Njemačkoj koji će glumiti ‘liberalne muslimane’ nije preskupa investicija, ali su efekti mnogostruki.

Prije svega, ima li bolje poruke za sve Turke i muslimane u Turskoj iz perspektive režima u Ankari od ove koju šalje otvaranje ‘liberalne džamije’. Poruka je sljedeća: ‘Ukoliko želite živjeti u EU, odnosno Njemačkoj, prvo morate odustati od svoje religije, običaja i tradicije’.  

Naši izvori, koji su željeli ostati anonimni čin otvaranja ‘liberalne džamije’  smatraju porukom kojom režim većinski siromašnom i neobrazovanom narodu Turske, koji čini AKP-ovu glasačku mašineriju, unaprijed želi ogaditi EU kako im ne bi morao objašnjavati zašto građani Turske uskoro neće moći bez viza putovati u zemlje bloka ili zašto im je standard neuporedivo lošiji nego Turcima koji povremeno ili stalno rade u Zapadnoj Evropi.

Same izjave Seyran Ates, protiv ‘turskog državnog islama‘ pozicioniraju ljude u Turskoj protiv ‘mrskog Zapada’ koji im želi srušiti kulturu, religiju i državu.  Medijski izolovan i neprosvjećen narod tako neće shvatiti da konkretno u toj istoj Njemačkoj postoji na desetine turskih džamija u kojima se nesmetano odvija vjerski život, a milioni drugih muslimana uživaju sve slobode i beneficije njemačke demokratije i socijalne države. Takvu slobodu i prava zasigurno nemaju ni u Turskoj.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Prikazuje EU u Turskoj kao strašilo, jer Sultan je ta vrata zatvorio i mora kod neškolovanog naroda nepismenog, pokazati kako je EU katastrofa, a to je lahko koristeći EU slobode, kako su žene muftije imami i sve najgore da bi lakše progutali njegovu diktaturu. Imaš slobodu i pravo izbora imaju li u turskoj tu sobodu.

    Reply

Komentiraj