MLAD, AMBICIOZAN I OPASAN! Ko je novi saudijski prijestolonasljednik?

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz proveo je još jednu temeljitu reformu, ovog puta kad je riječ o budućem nasljedniku na čelu arapske kraljevine. Naime, novi arapski prijestolonasljednik je Mohammed bin Salman, sin aktualnog monarha Saudijske Arabije. Dugogodišnji dopisnik CNN-a s bliskog istoka kaže da je to značajno brža konsolidacija moći nego što je bilo tko očekivao. 

Mlad, ambiciozan i opasan: Ko je čovjek koji će preuzeti vodstvo nad jednom od najmoćnih država svijeta

Najmlađi ministar odbrane na svijetu

“Saveznici i saradnici sada imaju jasne indicije ko je danas glavni u kraljevstvu, ali i ko će, potencijalno desetljećima, upravljati Saudijskom Arabijom”, rekao je John Defterios.  Sa svega 29, Mohammed bin Salman postao je najmlađi ministar odbrane na svijetu, a u međuvremenu je svoju domovinu gurnuo u brutalni rat s Jemenom. Princ Mohammed je bio još tinejdžer kad je počeo trgovati dionicama i imovinom, a kad bi naletio na kakav problem, otac bi mu pomogao da sve riješi bez puno muke. 

Za razliku od svoje starije polubraće, MBS (kako ga zovu), nije se školovao u inozemstvu, nego je odlučio ostati u Rijadu gdje je pohađao King Saudi fakultet, te je diplomirao pravo. Kolege su ga smatrali ozbiljnim mladim muškarcem koji nije pušio, pio ni tulumario.

salman-i-trump

2011. godine, otac mu je postao zamjenik prijestolonasljednika, te je osigurao Ministarstvo odbrane ogromnim budžetom i unosnim ugovorima o nabavci oružja. MBS, kao privatni savjetnik, vodio je kraljevski dvor odlučnom rukom nakon što je njegov otac imenovan princem 2012. godine. 

Princ Mohammed je uvijek bio uz oca koji svojeg miljenika nije ispuštao iz vida dok se penjao na ljestvici hijerarhije. Unutar saudijske religijske i poslovne elite postalo je nepisano pravilo da se do oca može doći jedino preko sina. Kritičari tvrde da je imao puno sreće, iako je moć, a ne novac, ono što mladog princa tjera naprijed.

Kad je Salman naslijedio prijestolje u januaru 2015. godine, već se u velikoj mjeri oslanjao na sina. 79-godišnji kralj navodno boluje od demencije i može se koncentrirati na bilo što tek nekoliko sati dnevno. 

Zato MBS ustvari upravlja kraljevstvom. A njegova se moć dramatično povećala u prvih nekoliko mjeseci Salmanove vladavine. Princ Mohammed je postavljen na mjesto ministra obrane, na čelo Aramcoa – nacionalne elektroprivredne kompanije, postao je šef novog moćnog državnog tijela – Vijeća za ekonomiju i razvoj poslova – koje nadgleda sva ministarstva, te upravlja svim javnim fondovima.

Popularan među mladima

MBS je bio zamjenik prijestolonasljednika, ali je osigurao nadmoć nad svojim rivalom Mohammedom bin Nayefom – koji je bio  glavni prijestolonasljednik i ministar unutrašnjih poslova. S obzirom da nema živaca za birokraciju, MBS je ubrzo ostavio veliki trag zahtijevajući da ministarstva svaki mjesec dostavljaju podatke o svojoj uspješnosti, što je dosad nečuveno u gospodarskom sistemu koji je vođen nepotizmom i korupcijom. Njegovi iznenadni, nenajavljeni posjeti ministarstvima, prilikom čega zahtijeva uvid u knjigovodstvo, postali su legendarni, te su mladi Saudijci počeli marljivo raditi. 

“On je izrazito popularan među mladima. Naporno radi, planira ekonomske reforme i otvoren je prema njima. On razumije mlade”, izjavio je jedan poslovni čovjek. A mišljenje mladih je itekako bitno, budući da je 70 posto stanovništva mlađe od 30 godina, te je visoka nezaposlenost (procjenjuje se da je između 20 i 25 posto).

No zbog istog elana s kojim se bacio na ekonomske reforme, poveo je i Saudijsku Arabiju u gadan rat u susjedni Jemen. Lansirao je zračnu kampanju protiv pobunjeničkih snaga Houtha koje su istjerale predsjednika Abda Rabbuha Mansura Hadija iz zemlje.

Desetljeća saudijskog opreza bačena su u vjetar kad je MBS odlučio povesti zemlju u operaciju “Odlučujuća oluja”. Vjerovatno mu se u danom trenutku to činilo kao dobra zamisao: mladi, ambiciozni sin starog kralja vodi narod u rat protiv pobunjenika u problematično susjedstvo na sjeveru. A ako uzmemo u obzir činjenicu da pobunjenike podržava Iran, veliki neprijatelj Saudijske Arabije, to samo čitavu akciju čini puno privlačnijom. 

Zaglavio u ratu sa Houthima

Saudijska vojska je puna novog, milijardi dolara vrijednog oružja, a MBS je poželio pokazati i svojim pristašama i neprijateljima koliko vrijedi. Njegov plan je bio brzo donijeti pobjedu, kako bi potvrdio status vojnog vođe i smjestio se na isto mjesto na ljestvici na kojem se nalazi i njegov poznati djed – Ibn Saud, veliki ratnik i osnivač moderne Saudijske Arabije.  No MBS je s druge strane ignorirao činjenicu da su Houthi bili dobra zaštita od stvarne prijetnje: Al Qaede na arapskom poluotoku. Također je zaboravio da su uporni Houthi neugodno porazili Saudijce u graničnom ratu nekoliko godina ranije. 

salman-putin

Tako ni ovaj rat nije bio brz i unaprijed dobiven, jer traje već dvije godina, te zbog njega najviše pate građani Jemena. U intenzivnim zračnim napadima najviše je stradala infrastruktura zemlje, dok Houthi i dalje kontroliraju glavni grad i većinu sjevera zemlje.

Njemačka obavještajna služba u jednom dokumentu opisala ga je kao političkog kockara koji u destabilizira svijet proxy-ratovima u Siriji i Jemenu. Vrlo neobičnom igrom slučaja, dokument je odmah procurio u medije, tako brzo da bi neko još mogao pomisliti da se to i htjelo postići kako bi kritika Saudijskoj Arabiji stigla neslužbenim putevima, a opet dovoljno snažno da se ne može ignorirati. 

Mohammedu bin Salmanu to nije naštetilo. Saudijska Arabija ni ranije nije bila cijepljena od potpore terorizmu, a usto i dalje direktno sudjeluje u ratu u Jemenu, koji se krajnje nevjerovatno još uvijek naziva građanskim. Mohamed bin Salman i dalje inzistira na ekonomskom projektu diverzifikacije ekonomije saudijske monarhije do 2030., tako da više ne ovisi o nafti.

Saudijska Arabija i dalje, iako možda i najvažniji saveznik Zapada na Bliskom istoku, na trenutke i granično pristojno kritizira američkog predsjednika. A povremeno održava kontakte i s Kremljem u trenucima kad posebno zaiskri s Washingtonom.

 

 

(Global CIR/CNN/Avaz)

Objavljeno u:

Komentiraj