NE ODUSTAJU OD NAJBOGATIJE POKRAJINE: Španski parlament odbio referendum o neovisnosti Katalonije

Gotovo tri četvrtine od 350 zastupnika u španskom parlamentu glasovalo je u četvrtak protiv održavanja referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne pokrajine Katalonije najavljenog za 1. oktobra.

Glasanje je održano nakon što je Demokratska evropska stranka Katalonije (PDeCAT) zatražila od španskog parlamenta i vlade poštivanje referenduma kojeg je najavio katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Protiv su glaale tri od četiri najveće nacionalne stranke – vladajuća Narodna stranka desnog centra, stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i stranka centra Građani – koje su uz tri manje stranke okupile 250 zastupnika.

Za referendum su glasali lijevi Podemos, jedina od četiri velike nacionalne stranke koja ga podržava, te regionalne stranke iz Katalonije, Baskije i pokrajine Valencije. Regionalna stranka otoka Kanara, Coalición Canaria, bila je suzdržana.

Referendum protivan aktuelnom ustavu

Glasanje je imalo simbolično značenje jer su španski premijer Mariano Rajoy i Ustavni sud još ranije istaknuli kako je referendum nezakonit jer je protivan aktualnom ustavu iz 1978. On brani organiziranje referenduma na razini pokrajina a uveden je nakon demokratskih promjena u zemlji kojima su pokrajine dobile veću autonomiju no ne i mogućnost odcjepljenja. Stranke koje podržavaju referendum nemaju dovoljan broj glasova za promjenu ustava.

Objavljeno u:

Komentiraj