TAKOZVANA ‘SIRIJSKA OPOZICIJA’ ŠOKIRANA MACRONOVIM IZJAVAMA: Neka Francusku bude stid

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je radikalan zaokret u politici prema Siriji, istaknuvši kao prioritete borbu protiv terorizma i približavanje Moskvi, a ne više odlazak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Macron je u razgovoru za osam europskih listova u dvije rečenice sažeo svoj novi pristup: “Nisam kazao da je rušenje Bashara uvjet za sve. Jer nitko mi nije ponudio njegova legitimnog nasljednika!”. Najava novog smjera službena je potvrda zaokreta započetog nakon napada u studenome 2015. u Parizu, ali je zaprepastila tzv ‘sirijsku opoziciju’.

Bijes tzv. ‘sirijske opozicije’

“Te riječi su iznenađujuće, s obzirom na to da je Francuska bila jedna od četiri glavne zemlje koje su tražile odlazak ‘Hemijskog Bashara’”, komentirao je na Twitteru Khaled Khoja, predstavnik sirijske opzicije.

Neka Francusku bude stid, jer njezin vođa Emmanuel Macron ne smatra Bashara svojim neprijateljem ili neprijateljem čovječanstva”, komentirao je drugi pripadnik opozicije, Ahmed Ramadan.

Bivši francuski socijalistički predsjednik Francois Hollande i njegovi ministri vanjskih poslova tvrdili su pak da su Assad i Islamska država “dva lica iste medalje”. No stajalište su počeli mijenjati nakon napada u Francuskoj 2015., planiranih u Siriji, i Hollande je tada borbu protiv terorizma proglasio svojim prioritetom kad je riječ o Siriji. Ponavljali su međutim i dalje da Assad ne može “predstavljati budućnost” zemlje razorene šestogodišnjim ratom u kojem je poginulo više od 320.000 mrtvih, dok su milijuni raseljeni.

Druga bitna promjena je to što političko rješenje sukoba više nije u središtu francuske doktrine nego više njezina posljedica.

Pragmatična vanjska politika

Macron je u intervjuu kazao da su “diplomatske i političke smjernice potrebne”, ali ne ulazeći u pojedinosti i ne spomenuvši nijednom UN, koji vodi mirovne pregovore u Ženevi. Kad je riječ o Siriji, “moje linije su jasne”, rekao je. “Jedan: apsolutna borba protiv svih terorističkih skupina. Oni su naši neprijatelji. Trebamo suradnju svih da ih iskorijenimo, posebno Rusije”, rekao je.

Pariz je prije samo nekoliko mjeseci optuživao Moskvu za sudioništvo u “ratnim zločinima ” tokom oslobađanja Halepa, a ova izjava jasan je zaokret i najava približavanja Rusiji, saveznici  Damaska. Macron se potkraj maja sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Versaillesu i otvoreno mu predložio novu suradnju utemeljenu na borbi protiv terorizma.

Njegov šef diplomacije Jean-Yves Le Drian posjetio je u utorak Moskvu kako bi postavio temelje novih odnosa “u duhu povjerenja”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj