DVADESET GODINA ‘HARRYJA POTTERA’: Serijal knjiga prodat je do danas u 500 miliona primjeraka na 79 jezika

Prvi roman Joanne Rowling o Harryju Potteru objavljen je prije dvadeset godina, a nakon njega je uslijedio serijal knjiga koji je oborio sve rekorde u čitanosti i po kojem je snimljeno više filmskih hitova. Niko tada nije slutio da će “Harry Potter i kamen mudrosti” pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, izgradnju nekoliko tematskih parkova i biti dramatizovan u pozorišnu predstavu koja je veliki hit.

Serijal knjiga o Harryju Potteru prodat je do danas u 500 miliona primjeraka na 79 jezika. To je priča o sirotom engleskom dječaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak. Harry potom odlazi u školu čarobnjaštva i stvara odanu grupu prijatelja, sa kojima će kasnije doživjeti brojne avanture.

Mlada samohrana majka Joanne Rowling, koja je živjela od socijalne pomoći, priču o Harryju Potteru razvijala je početkom devedesetih godina prošlog vijeka, pišući u edinburškim kafićima, u trenucima dok je njena kćerka spavala. Izvorni primjerak ” Harryja Pottera i kamena mudrosti” napisala je 1995. godine na staromodnoj pisaćoj mašini.

Knjigu je odbilo da štampa 12 izdavačkih kuća, a odbila bi je i trinaesta – “Bloomsbury”, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćerki rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, “progutavši” ga, odmah zatražila ostatak. Prvo izdanje štampano je u samo hiljadu primjeraka. Onaj ko posjeduje jedan mogao bi danas na aukciji da zaradi veliki novac, navode britanski mediji.

Tokom sljedećih 20 godina, ” Harry Potter” je oborio gotovo svaki rekord koji se može zamisliti i postao najprodavaniji književni serijal ikad napisan. “Harry Potter i relikvije smrti”, sedmi i posljednji nastavak, najbrže je prodavana knjiga u historiji. U prva 24 časa, samo u Velikoj Britaniji, ova knjiga prodata je u 2,65 miliona primjeraka.

Osam snimljenih filmova o Harryju Potteru je širom svijeta zaradilo 6,5 milijardi dolara. Joanne Rowling postala je prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijardera. Britanski mediji navode da se historija književnosti za djecu dijeli na vrijeme prije i poslije ” Harryja Pottera”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj