NASTAVLJA SE SUKOB VELIKE BRITANIJE I VATIKANA? Australijska policija zove pred sud trećeg čovjeka Vatikana, savjetnika pape Franje i ministra finansija kojeg optužuju za pedofiliju

Vatikan je u četvrtak objavio da će australski kardinal George Pell, koji je u Svetoj Stolici zadužen za gospodarske poslove, otići na dopust u Australiju kako bi se obranio od optužbi za pedofiliju, ne zahtijevajući njegovu ostavku.

Nevin sam, jedva čekam suđenje

Pell, vatikanski “ministar prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, optužen je u četvrtak u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece, što je kardinal kategorički opovrgnuo.

Nevin sam, optužbe su lažne”, rekao je Pell u kratkoj izjavi pročitanoj pred novinarima u Vatikanu, najavljujući kako odlazi na privremeni dopust iz Vatikana kako bi se branio. “Jedva čekam da se očitujem pred sudom”, rekao je on.

U priopćenju prilično dobrohotnom spram svojeg trećeg čovjeka, Vatikan ističe da je papa Franjo obaviješten o zahtjevu australskog kardinala te da će u njegovoj odsutnosti tajništvo za gospodarstvo Svete Stolice nastaviti normalno funkcionirati.

Sveti Otac koji je cijenio poštenje kardinala Georgea Pella tijekom njegove trogodišnje službe unutar rimske kurije, zahvalan je na njegovoj suradnji, posebice energičnoj posvećenosti reformama u administrativnom i gospodarskom sektoru”, piše Vatikan u priopćenju.

Vatikan također izražava “poštovanje” spram australskog sudskog sistema no, “istodobno”, ističe kako je “važno podsjetiti da je kardinal Pell otvoreno i opetovano osudio kao nemoralna i nedopustiva seksualna zlostavljanja maloljetnika”.

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obnaša dužnost ministra financija, te stoga najviše pozicionirani uglednik Crkve prozvan u aferi pedofilije.

Australska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi

U Rimu ga je u oktobru ispitivala australska policija. “Policija države Victorije optužila je Georgea Pella za stare delikte seksualnog zlostavljanja”, kazala je novinarima pomoćna povjerenica Shane Patton. “Brojni su podnositelji tužbe povezani s tim optužbama”. Pell je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio svećenik u saveznoj državi Victoriji.

Australska policija nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi ni dob navodnih žrtava. Pell je pozvan 18. jula pred prvostupanjski sud u Melbourneu kako bi bio saslušan.

Kad su se prvi puta pojavile optužbe protiv Pella, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pellu, te dodao da njegovom glavnom financijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji.

O tome šta se dešava na relaciji Vatikan-Velika Britanija detaljnije smo pisali u ovom tekstu:

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (III): Od Halepa, preko Vatikana, do Brexita – kako je slomljen ‘London City’

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj